Sport

A szerb világelső a fehér sport LeBron Jamese

Még néhány nap, és Ausztráliában a játéké lesz a főszerep, pénteken Ashleigh Barty is visszatér, az adelaide-i felvezetőn pályára lépnek a legjobbak

Egyre közeledik a nekünk téli ausztrál tenisznyár kezdete, de még mindig nagyon sok a bizonytalanság. Főleg abban a tekintetben, hogy ki milyen formában várhatja a kivételesen februárban kezdődő Melbourne-i Australian Opent.

A szerb világelső a fehér sport LeBron Jamese
Tavaly boldogan pacsizott az Australian Open-győztes Djokovics a labdaszedőkkel
Fotó: AFP/William West

A selejtezőket ezúttal a koronavírus-járvány miatt nem Melbourne-ben, hanem Dohában és Dubajban rendezték, majd az ott főtáblás helyet szerző versenyzők elrepültek Ausztráliába, ahol szigorú karanténba vonult több mint hetven játékos, miután érkezésükkor a gépek utasai között találtak pozitív eseteket. A sztárok persze panaszkodtak, a szerb Novak Djokovics önkéntes szóvivőként hivatalos levelet írt Victoria állam miniszterelnökének, Daniel Andrewsnak, könnyítéseket-enyhítéseket kérve. Nem meglepően negatív választ kapott. A politikus azt írta, minden játékos és minden érintett tisztában lehetett azzal, milyen szabályoknak kell megfelelnie, senkivel sem kivételeznek.

Djokovicsot nemrégiben bírálta Nick Kyrgios, bár először megfutotta a tiszteletkört a szerb világelső kapcsán – „ő a sportágunk egyik vezéregyénisége, gyakorlatilag a mi LeBron Jamesünk abban a tekintetben, hogy példát kell mutatnia valamennyi teniszező számára” –, de azt sem titkolta, hogy Djokovics időnként túl könnyelmű. Utalt a tavaly tavaszi, a járványidőszak alatti torna szervezésére. Jellemző az ATP-ranglistán az első ötvenbe tartozó ausztrál Guido Pella véleménye is: „Djokovics szállodai erkélye nagyobb, mint a szobám, de legalább mondott valamit. Meglepődtem Nadal és Thiem hallgatásán.”

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy nem indul azonos eséllyel a hosszú napokat a szállodai szobája fogságában töltő versenyző azzal, aki teljes erővel edzhetett. Ezt a kettősséget érzékelte a női teniszezők szervezete, a WTA is, amely extra felvezető tornát írt ki a szobafogságban lévőknek. Jövő héten, szerdától vasárnapig tart majd, várhatóan olyan éljátékosok vesznek részt rajta, mint a két korábbi Australian Open-győztes Viktorija Azarenka és Angelique Kerber, valamint a 2019-es US Open meglepetésbajnoka, Bianca Andreescu.

Állítólag négy játékos fertőződött meg a vírussal, de csak egyikük neve ismert. A spanyol Paula Barbosa, a világranglista 67. helyezettje a közösségi médiában elárulta magáról, hogy megbetegedett. „Csak vasárnap hagyhatom el a hotelszobámat, és jövő pénteken kezdhetem újra az edzéseket, ami túl késő ahhoz, hogy visszanyerjem a kondíciómat az Australian Openig. Itt nem tudok semmivel edzeni, hiába kértem eszközöket öt napja, még azt sem tudom, a vírus melyik fajtájával fertőződtem meg” – panaszkodott a szorongással és klausztrofóbiával küszködő játékos, akinek ráadásul meg kell osztania 15 négyzetméteres szobáját az edzőjével, Javier Martival.

A helyiek nem nagyon lelkesednek a Grand Slam-tornáért, a fél Magyarországnyi Melbourne lakói tavaly több mint négy hónapos lezárást voltak kénytelenek elviselni. Október óta sokat javult a helyzet, a helyiek szerint a második hullám csak akkor érheti el őket, ha a külföldiek behurcolják a vírust.

A férfiaknak is rendeznek versenyeket a következő héten, hétfőtől a fókuszban alighanem az ATP-kupa elnevezésű csapatverseny lesz Melbourne-ben, a járványhelyzet miatt fele mezőnnyel, tizenkét csapattal. A legjobbak – Djokovics, Nadal, Thiem, Zverev – mind játszanak, sőt többségük számára akad egy egynapos „felvezető” esemény, az ausztrál léptékkel nem túl távoli Adelaide-ben. A bemutatóra Serena Williams, Oszaka Naomi, Simona Halep és a versenyekre 11 hónapos kihagyás után visszatérő Ashleigh Barty, illet-ve Novak Djokovics, Rafael Nadal és Dominic Thiem is benevezett.

Kapcsolódó írásaink