Sport

Keszthelyiék ötödször vívták ki az olimpiai indulást

A legfontosabb mérkőzésen játszott a legjobban a magyar női válogatott a triesztiselejtezőtornán, magabiztosan verte meg a házigazda olaszokat

A magyar férfiválogatott után a női vízilabda-válogatott is kivívta a részvételt a tokiói olimpiára. Szinte hibátlan játékkal, 13–10-re legyőzte a házigazda olasz csapatot a trieszti selejtező elődöntőjében, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

A formaidőzítés remekül sikerült, mert a magyar válogatott a legfontosabb, az olimpiai indulásról döntő mérkőzésen játszott a legjobban. Meglepetésre a rutinos Gangl Edina helyett a húszéves Magyari Alda kezdett a kapuban, aki végig maradt is, mert bravúrosan védett, 18 lövésből nyolcat hárított, ami 48 százalékos, kiemelkedő teljesítmény. Döntő volt az is, hogy bár csapatunk tartott a bíráskodástól a hazai csapat elleni meccsen, de már az első percben emberelőnyt kapott, amelyet Szilágyi Dorottya ki használt. A görögök ellen szenvedő Keszthelyi Rita ezúttal világklasszishoz méltó teljesítményt nyújtott, két remek góljával a harmadik percben már 3–0-ra vezettünk. Az UVSE játékosa végül kilenc lövésből hat gólt szerzett (66 százalék), mellette Szilágyi, Illés Anna 2–2, Szücs Gab­riella, Parkes Rebecca, Leimeter Dóra 1–1 gólt lőtt.

A találkozót követően a helyi szervezők egy jelképes, a tokiói járatra szóló óriási beszállókártyát nyújtottak át a magyar csapatnak, amely 2004 után ötödször harcolta ki az olimpiai szereplést. Hasonlót kapott a holland csapat is, amely kétgólos hátrányból fordítva 7–4-re legyőzte a görög együttest, amely összecsuklott elődöntője második félidejére.

„Két dolog volt meghatározó. Az egyik, hogy tudtuk, tartanak tőlünk az olaszok, ezért nekik rontottunk, és a helyzeteinket ki is használtuk. A másik Magyari kapusteljesítménye, amely megzavarta az ellenfelet. A lányok végig hideg fejjel küzdöttek, amikor kellett, lassították, amikor kellett, gyorsították a játékot. A csapat végig hitt abban, hogy sikerülhet, még a görögök elleni gyengébb teljesítmény után sem esett senki kétségbe” – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. A hollandok elleni, már tét nélküli „döntő” lapzárta után ért véget.

Kapcsolódó írásaink