Sport

Borsodi bravúr

A Diósgyőr ferencvárosi győzelme több hosszú sorozatot is lezárt az NB I.-ben, a zöld-fehérek hatvanegy veretlen hazai bajnoki után kaptak ki

A szezon eddigi legnagyobb meglepetésével folytatódott a labdarúgó NB I. 2020–2021-es idénye. A Diósgyőr Ferencvárosban aratott győzelme után az előttünk álló hétvégén további tíz csapat is bekapcsolódik a tavaszi folytatásba.

Borsodi bravúr
Így ünnepelték a diósgyőri játékosok Suljic gólját a mérkőzés hajrájában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A sereghajtó Diósgyőr a horvát Zoran Zekic személyében új edzővel és majdnem egy fél csapatra való új játékossal vette fel a harcot a Groupama Arénában a zöld-fehérek ellen. A Fradi talán nem igazán járt jól (ebben a tekintetben) azzal, hogy a nyáron a nemzetközi kupaszereplés miatt halasztott, hiszen a DVTK szerdai legjobbjai az eredeti időpontban, a második fordulóban még nem is voltak a borsodi klub tagjai.

A Ferencváros fásultan és még az edzőtáborozást a lábakban érezve futballozott, Szergej Rebrovnak igaza volt, amikor a mérkőzés előtt azt mondta, nem várható jó játék a csapatától. Ennél azért nyilvánvalóan többre számított… Érdekes, hogy az eddig 17 mérkőzést teljesítő Ferencváros 14-et megnyert, s a MOL Fehérvár elleni döntetlen mellett az első „őszi” (valójában augusztusi) és az első „tavaszi” (valójában januári) mérkőzésén nem nyert.

Alkalmasint azon kívül, hogy az 1–0-s diósgyőri győzelem több sorozatot is lezárt, a mérkőzés Asmir Suljic be- és lecseréléséről marad emlékezetes. A három év után a magyar élvonalba visszatérő bosnyák támadó középpályás a 83. percben állt be, a második labdaérintéséből szerezte a győztes gólt. Többször nem is avatkozhatott játékba, mert Zoran Zekic, taktikai okból, a védelem erősítésének szándékával lecserélte. A Diósgyőr sorozatban elveszített tizenegy idegenbeli mérkőzés után nyert ismét vendégként. A Ferencváros 2017. április 15. óta először kapott ki magyar csapattól tétmérkőzésen a Groupama Arénában, hatvanegy mérkőzés után szakadt meg a sorozat. Ez a zöld-fehérek első bajnoki veresége az idényben. Szergej Rebrov együttese a bajnoki idényben először maradt szerzett gól nélkül. Mivel tart még itthon (is) az átigazolási időszak, ezért a keretek még nem véglegesek, de a legtöbb csapat már erősített a tavaszi folytatásra. A Ferencvárosban Gera Dániel már bemutatkozott, Katona Máté és Henry Wingo még nem. A Diósgyőrben Suljic, Milovic, Zigulic, Soldo és Grgic már játszott, Pikk, Malenica és Marin még nem.

A Budafok kölcsönvette Csonkát (Ferencváros) és Zekét (MOL Fehérvár), a Honvéd még aktívabb volt, Nagy Dominik, Böle Lukács és a román-izraeli Nir Bardea érkezett. A MOL Fehérvár megvette Dárdai Palkót a Herthától és kölcsönvette az erdélyi Tordai Árpádot a Viito­rultól. A Kisvárdánál szinte minden átigazolási időszakban nagy a jövés-menés, a szerb Csirkovics, a bolgár Karabelov és a brazil-olasz Matheus Leoni is a szabolcsi csapatban folytatja a pályafutását. Mezőkövesdre Barczi Dávid (ZTE) mellett négy légiós, a szerb Alekszics, a szlovák Chrien, a grúz Kavtaradze és az osztrák Martic érkezett.

Az MTK nagy fogása a Ferencvárost elhagyó Varga Roland, a finn Alho és az észak-macedón Georgievszki öltözött még kék-fehérbe. A Paks változatlan kerettel folytatja, szerény mozgás volt a Puskás Akadémiánál (Kártik Bálint érkezett Nyíregyházáról) és az Újpestnél (a nigériai Ajanah-Chinedu új szerzemény, az izlandi Bjarnason kölcsönből visszatért) is. A ZTE Futács Márkó (MOL Fehérvár) és Kálnoki-Kis Dávid (Honvéd) személyében két rutinos játékost vett.

Kapcsolódó írásaink