Sport

Szabad-e kivételezni a legjobb sportolókkal?

A kanadai sportvezető, Dick Pound szerint az olimpikonok oltását előre kellene venni, a britek ezt a luxust biztos nem engedik meg maguknak

Még el se kezdődtek a tömeges vakcinázások, az Egyesült Államokban és Oroszországban már arról beszéltek, kapjanak-e az elsők között oltást a koronavírus ellen az élsportolók, hiszen a tokiói olimpia kőkemény üzlet, és az újabb halasztás vagy törlés lavinaszerű hatással járna. A józan hangok pedig azt mondták, nem sportszerű a sportolók előre sorolása, amíg a veszélyeztetettek, a járványnak kitettek nem kapták meg a védőoltást.

Szabad-e  kivételezni  a legjobb sportolókkal?
A népes kanadai olimpiai küldöttség a 2016-os olimpia megnyitó ünnepségén a Maracana stadionban
Fotó: AFP/Pedro Ugarte

A témának új lendületet adott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rangidős tagjának, volt alelnökének, a 78 éves kanadai Dick Poundnak a megszólalása a Sky Newsban, aki egykori úszóként, gyakorló jogászként nagy követ dobott a vízbe. Hullámai elérnek a nyári ötkarikás játékokig. Azt találta mondani, hogy az egyes országokban elsőbbséget kellene élvezni a vakcinázásnál az élsportolóknak, hogy elkerülhessék a megbetegedést és a szövődményeket, és hogy a lehető legtöbben ott lehessenek a tokiói olimpián hazájuk képviseletében. Thomas Bach, a NOB elnöke is a prioritásról beszélt még novemberben, igaz, ő azt mondta, azokat kellene előre sorolni, akik a játékok biztonságát garantálhatják, itt elsősorban az olimpia házigazdáira, önkénteseire gondolt.

Dick Pound azonban egyértelműen az élsportolókról beszélt. „Kanadában úgy háromszáz-négyszáz sportolóról beszélhetünk, akik majd az országot képviselik Tokióban, az ő oltásuk a beoltandó lakosság többmilliós számához képest elenyésző. Nem hinném, hogy a közvéleménynek bármi kifogása is lenne az ellen, hogy előre soroljuk azokat, akik a nemzetközi sportéletben a hazánkat képviselik.” Aztán hozzátette, természetesen minden ország maga dönt, kiket enged előre az oltási sorban, de reálisan nézve a sportolók preferálását jó döntésnek tartaná.

Nyilván nyitott kapukat döngetett az exalelnök úr Japánban, mert több közvélemény-kutatás is (két napja írtunk erről) azt mutatta, a házigazdák félnek attól, hogy az ötkarikás játékokra érkező sportolók behurcolják a koronavírust a szigetországba. A Brit Olimpiai Bizottság feje, Andy Anson nem ért egyet a kanadai sportvezetővel. Túl azon, hogy a sportolókat arra biztatta, készüljenek, amilyen keményen tudnak, mert lesz olimpia, a vakcinázásnál ellene van az élsportolók előnyben részesítésének. „Ezt a luxust a tokiói Team GB csapat tagjai nem élvezhetik” – mondta a Sky News megkeresésére. Szerinte mindenki egyetért abban, hogy azokat kell vakcinázni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, és akik a frontvonalban dolgoznak a járvány megfékezése érdekében. Megítélése szerint a brit sportolókat késő tavasszal vagy nyáron lehet majd beoltani. Ezen az állásponton van az Egyesült Királyság illetékes minisztériuma is. Az olimpikonok nevében Alice Dearing nyíltvízi úszó szólalt meg, aki ugyan szeretné, ha hamar beoltanák, de tudja, hogy a világ nem körülötte forog, és bízik abban, hogy mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságban versenyezhessenek. (Közismert, hogy még nincs döntés a külföldi szurkolók beengedéséről.) Egy másik úszó, a németek kétszeres világbajnoka, Florian Wellbrock a DPA-nak azt nyilatkozta, együtt tud élni azzal, ha esetleg kizárják a nézőket a versenyekről, ha ez kell ahhoz, hogy nyáron megrendezhessék a tokiói olimpiát.

Nem lenne etikus a kivételezés

A magyar álláspont hivatalosan még nem hangzott el. A Magyar Olimpiai Bizottságról úgy tudni, abban bízik, hogy a Nemzetközi Olim­piai Bizottság dönt az ügyben, sőt a vakcinákat is az egyes országok rendelkezésére bocsátja. Kulcsár Krisztián MOB-elnök a DIGI Sport Híradójának, a Sport24-nek azt mondta: „Látva a saját környezetemben és a sportvilágban a hangulatot, az óhaj inkább afelé hajlik, hogy minél hamarabb meg tudják kapni a védettséget a járvánnyal szemben a sportolók azért, hogy tudjanak edzeni, és hogy védjék saját magukat és a környezetüket.” Nagy kérdés persze, hogy mikor kaphatják meg a vakcinát a magyar sportolók. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint semmiképpen sem korábban, mint a 65 év felettiek. A nagy sportbarát hírében álló szakember a DIGI Sportnak azt mondta, az első körben a kitett személyeket kell oltani, a sportolókkal való kivételezés nem lenne etikus.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom