Sport

Milliókat ért a Bayern BL-győzelme

Minden 2019–2020-as bajnokcsapat a tervezettnél jelentősen kevesebb bevétellel zárta a legutóbbi szezont a pandémia miatt

Azzal mindenki nyilvánva­lóan tisztában van, hogy a koronavírus-járvány rendkívüli veszteségeket okozott a futballkluboknak is, függetlenül attól, hogy a világ összes sportágát tekintve talán globálisan a labdarúgás kényszerült a legkisebb leállásra. A KPMG kutatása ezúttal számokat is csatolt a sejtett tények mellé, mérleget készítve a 2019–2020-as szezonról.

Milliókat ért a Bayern BL-győzelme
A veretlenül első müncheni csapat 115,6 millió eurót kapott BL-szerepléséért
Fotó: AFP/UEFA/Michael Regan

Az európai bajnokok jelentése (The European Champions Report) kitér arra, hogy a legerősebb hat bajnokság minden egyes győztese a tervezettnél kevesebb bevétellel zárta a legutóbbi teljes szezont. A Juventus, a Paris Saint-Germain és a Porto két számjegyű árbevétel-visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, míg a Bayern München, a Liverpool és a Real Madrid bevételei kisebb mértékben csökkentek, elsősorban a kereskedelmi profitok bizonyos léptékű növelésének tulajdoníthatóan.

A Bajnokok Ligáját is megnyerő, történelme egyik legsikeresebb idényét záró Bayern München, valamint a Real Madrid is profitot termelt a 2020 nyarán lezárt pénzügyi évben. A következtetéseket a KPMG Budapesten működő Football Benchmark csoportja tette közzé az immár ötödik alkalommal elkészített The European Champions Report jelentésében, amely Európa hat legerősebb bajnokcsapatának a 2019–2020-as szezont lezáró éves beszámolóinak elemzésével készült.

„Amíg a koronavírus-válság előtti időszak folyamatos és stabil fejlődést hozott majdnem minden európai topligában, az elmúlt szezon mindenkit hátrányosan érintett, igaz, nem ugyanolyan mértékben. Már a pandémia előtt is jelentősen megnehezítette a klubok pénzügyi helyzetét a játékosok túlzottan magas fizetése, valamint az egyre emelkedő átigazolási és az ahhoz kapcsolódó ügynöki díjak összege. Ugyanakkor a mostani válság felnagyította az üzleti modell hibáit: a futballkluboknak hirtelen likviditási problémákkal kellett megküzdeniük, többek közt a jegyeladások elmaradása okán csökkenő árbevételeik és a gyakran megkérdőjeleződő média- és kereskedelmi megállapodásaik miatt” – emelte ki Andrea Sartori, a KPMG globális sporttanácsadási csoportvezetője.

Az elemzés készítői fontos megállapításokra jutottak. Ilyen például, hogy a vizsgált összes bajnokcsapat árbevétele (nettó átigazolási bevételekkel) csökkent. Megismételve: a Real Madrid realizálta a legmagasabb összbevételt, 681,2 millió euró értékben. Ugyanakkor abszolút értékben a királyi klub vesztett a meccsnapi bevételeket tekintve a legtöbbet (34,9 millió eurót). Feltételezhetően azért (is), mert csökkent a Bajnokok Ligájában a mérkőzések száma, vagy éppen egy adott csapat a reméltnél gyengébben szerepelt, a közvetítési díjakból származó összegek is csökkentek a vizsgált bajnokcsapatoknál. Megjegyzendő, hogy az előző BL-sorozat két legjobbjánál, a Bayern Münchennél és a Paris Saint-Germainnél a televíziós bevételeknél csupán négyszázalékos csökkenés volt tapasztalható.

A harminc esztendő után angol bajnoki címet nyerő Liverpool FC tizennégy százalékkal növelte a kereskedelmi bevételeit, e téren még a Bayern (4 százalék) és a Real Madrid (2) teljesített jól. Csupán utóbbi két bajnokcsapat volt képes pozitív mérleggel zárni (5,9 millió és 0,3 millió euró), de a profitjuk jelentősen elmarad az előző szezontól.

Kapcsolódó írásaink