Sport

Veszélyben a Premier League, egyre nagyobb a kétségbeesés

Bár valamelyest csökkent, továbbra is magas a koronavírus-fertőzések száma az angol élvonalban, mindennaposak a halasztások a bajnokságban

„Ha ló nincs, jó a szamár is” – idézhetnénk a jó magyar közmondást, persze a legcsekélyebb sértő szándék nélkül, az Aston Villára és a Fulhamre gondolva. Mindenesetre a sokkoló mondat talán jelzi, sokkoló a helyzet az angol futballban.

Veszélyben a Premier League, egyre nagyobb a kétségbeesés
Biztos, ami biztos, az Aston Villa ifijei négyen is körülveszik a liverpooli Firminót
Fotó: AFP/Hannah Mckay

A friss bejelentés szerint a Premier League-ben végrehajtott múlt heti tesztelések során 36 fertőzöttet találtak (ezek nem mindegyike futballista természetesen, hiszen tesztelik a stábtagokat is). Kétségtelenül magas szám, s az is tény, hogy egyes klubokat, mint például az Aston Villát, jobban érintette a járvány, mint másokat. Öröm az ürömben, hogy – ha nem is szignifikáns mértékben, de – csökkent az előző héthez képest a fertőzöttek száma, mégpedig éppen tíz százalékkal, negyvenről harminchatra. A múlt héten egyébként 2593 játékost, illetve edzőt, stábtagot teszteltek, körülbelül 1,3 százalék mintája lett pozitív. Sok vagy kevés, döntse el mindenki, mindenesetre tény, hogy egyre nagyobb a kétségbeesés és a félelem az angol futballban.

Az elitsport, s ezen belül a profi labdarúgás eddig mentesítést kapott a legdrasztikusabb korlátozások alól (értsd: megrendezhetőek a mérkőzések), a kevésbé fertőzött területeken még csökkentett létszámban bár, de nézőket is beengedtek. Ám nem biztos, hogy a helyzet sokáig fenntartható. A következő napokban a játékvezetők határozottan figyelmeztetik majd – egy központi előírás alapján – a csapatkapitányokat, hogy játékostársaikkal együtt tartsák be a társadalmi távolságtartás szabályait a gólörömnél is, miként a mérkőzés után, az öltözőben is. (Utóbbi arra utal, hogy túl sok felvétel került a közösségi médiába a kupamérkőzések megnyerését követő ünneplésekről.)

Trevor Birch, a futball-liga új ügyvezető igazgatója is érzi a veszélyt, arra kérve a klubokat, igyekezzenek elkerülni egy újabb drasztikus felfüggesztést, még akkor is, ha várhatóan „erre vonatkozóan különösen erős kormányzati nyomást fognak kapni, ha a számok nem javulnak”.

A helyzet valóban produkál furcsaságokat. A Tottenham a korábbi tervek szerint a birminghami Villa Parkban játszott volna ma, egy elmaradt bajnokit pótolva. Ám az Aston Villa, amely csak juniorjaival tudott kiállni pénteken a Liverpool FC elleni FA-kupa-mérkőzésre is az első keret nagy részének koronavírus-fertőzése miatt, kérte az újabb halasztást. A Spurs viszont nem marad ellenfél nélkül, mert a Fulham, amelyet korábban ugyancsak sújtott a járvány, „beugrott” egy szintén korábban a pandémia miatt elnapolt mérkőzést lejátszani.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom