Sport

Covid-frászban vannak az olimpia házigazdái

A japánok nyolcvan százaléka aggódik, hogy megfertőződik

Arról nincs szó, hogy Japán is meg lenne áldva egy olyan párttal, amely azt tűzte zászlajára, hogy a NOlimpia, de a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a japánok döntő többsége fél az olimpiától és attól, hogy a játékok a koronavírus-fertőzés újabb berobbanásával járnak.

Covid-frászban vannak az olimpia házigazdái
A tokióiak kimondottan félnek az idei olimpiától
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Nem ismert, milyen mintán és pontosan milyen kérdések körében merült fel a távol-keleti szigetországban a kérdés, hogy legyen-e olimpia (a tavaly július 24. és augusztus 9. közötti dátumról került át szinte pontosan egy évvel későbbre a tokiói nyári ötkarikás játékok), vagy újra halasszák, netán örökre álljanak el tőle, de tény, hogy a japán lakosok nyolcvan százaléka amondó, hogy félő, az olimpia kockázatos lesz az egészségükre. Azaz aggódnak a koronavírus miatt. Az újabb Covid-mutáció miatt ráadásul múlt hét közepén Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide rendkívüli állapot hirdetett a tokiói térségben. Tehát elég nagy a baj. A lakosság félelme érthető, bár nyilvánvalóan csak pillanatnyi látlelet.

A BBC és a Reuters is foglalkozik a két közvélemény-kutatással, azt írják, a japán Kyodo hírügynökség, illetve a tokiói műsorszóró vállalat által készített vizsgálatok szerint a helyiek több mint nyolcan százaléka úgy véli, a nyáron az országba özönlő tizenötezer sportoló, edző, stábtag és médiamunkás behurcolja majd a járványt, aminek ők isszák majd meg a levét, és ezért az olimpia halasztását vagy átütemezését szeretnék. Bár tizenhárom százaléka a válaszadóknak pozitívan állt a 2021-es tokiói nyári olimpiához, a nagy többség fél, hogy nem lesznek elég szigorúak az országba érkezőkkel szemben.

A miniszterelnök múlt heti sajtókonferenciáján ugyanakkor biztosította a japánokat, biztonságos olimpiát rendeznek. Az újabb halasztás ellen szólt tegnap Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke is. Szerinte „teljességgel lehetetlen”, hogy ismét elhalasszák a tokiói nyári olimpiát és paralimpiát. Egyedül arról kell február végén, márciusban dönteni, lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken. Meglátjuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom