Sport

Nyílt harc várható az új idényben a Stanley-kupáért

Megrövidített programmal, új csoportbeosztással, átalakított rájátszással rendezik meg a járvány miatt az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) új szezonját, amelynek legnagyobb esélyese a fogadóirodák szerint a Colorado Avalanche.

Jelentősen átalakította a koronavírus-járvány az NHL előző szezonját, amely csak szeptemberben fejeződött be, így a hagyományos októberi rajt helyett csak január 13-án kezdődhet az új idény. A késői rajt miatt ezúttal nem 82, hanem csak 56 találkozót vívnak a csapatok az alapszakaszban. Az utazási korlátozások és a karanténkötelezettségek miatt át kellett alakítani a csoportbeosztásokat. Mérkőzéseket kizárólag csoporton belül rendeznek, a rájátszás – ahová csoportonként a legjobb négy csapat kerül majd – első két körének összecsapásait divízión belül játsszák, így a kanadai kluboknak az elődöntőig nem kell az Egyesült Államokba utazniuk, és az amerikai gárdák sem lépik át az országhatárt.

A rövid szünetben nem volt jelentősebb játékosmozgás, sztárok alig váltottak klubot. Ezért a Tampa Bay Lightningnak esélye van a címvédésre, ám riválisa akad bőven. A Dallas Stars a fináléban bebizonyította, hogy legyőzhető a bajnok, ugyanakkor keletről még a Washington Capitals, a New York Islanders, a Pittsburgh Penguins, a Philadelphia Flyers és a Toronto Maple Leafs, nyugatról pedig a Dallas mellett a Vegas Golden Knights és a Colorado Avalanche is kihívónak számít.

Az amerikai fogadóirodák szerint előfordulhat, hogy nem lesz címvédés, mert a Tampa Bay jelenleg 15/2-es szorzóval rendelkezik, míg a Colorado Avalanche 6/1-es, a Vegas Golden Knights pedig 9/1-es szorzóval a favorit az új idényben. Az eredményességet jelentősen befolyásolhatja a járvány, a Dallas hat játékosának lett pozitív a tesztje, ezért az első három mérkőzését elhalasztották. A hétvégén megbetegedés miatt a Pittsburgh sem edzhetett, amely a Philadelphia ellen kezdene szerdán.

Jelenleg biztosnak látszik, hogy még tavasszal sem lehet szurkolókat beengedni a csarnokokba, ennek következtében a liga már korábban lemondta a hagyományos, szabadtéri stadionban rendezett Winter Classicot,  valamint az All Star-hétvégét.

Kapcsolódó írásaink

Magyar hokis kerülhet az NHL-be

ĀPapp Kristóf az egész országért küzdene, ha az októberi amatőr játékosbörzén bekerülne az észak-amerikai profi jégkorongligába