Sport

„A Jóisten küld nekünk nagyszerű hősöket”

Ünnep. Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a századik születésnapját ünneplő Keleti Ágnest

Közjogi méltóságok és korábbi világklasszis sportolók is köszöntötték szombaton a századik születésnapját ünneplő Keleti Ágnest.

„A Jóisten küld nekünk nagyszerű hősöket”
Keleti Ágnes az első magyar olimpiai bajnoknő, aki megünnepelhette a századik születésnapját
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Áder János köztársasági elnök levélben kívánt boldog születésnapot az ötszörös olimpiai bajnok tornásznőnek, amelyben azt írta: „A világhírű tudós, Albert Einstein az életet egyszer a kerékpározáshoz hasonlította, mondván, mindkettőre igaz, hogy ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod. Keleti Ágnesnél keresve sem található hitelesebb bizonyság e gondolat igazságára, hiszen örökös bajnokként mind a mai napig tanúságot tesz róla, hogy a sport, a mozgás elsősorban élmény, harmónia és egyensúly, csak azután versengés. Önt a történelem, a sors küzdeni tanította, hogy aztán tehetsége kiteljesítésével, világraszóló sikereivel maga is kitartásra tanítson másokat. Tornászeredményeivel büszkeséget szerzett, edzői hivatástudatával példát adott sokaknak.”

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon megjelent videóban úgy fogalmazott: „Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a sors a nehezebb utat szánta nekünk. Fantasztikus, de nehéz hely Magyarország: birodalmak veszik körbe, és mindig küzdenünk kellett az életünkért, szabadságunkért, függetlenségünkért. (…) Nem csak nehezebb út jutott nekünk. A Jóisten küld nekünk – és a múltban is küldött – nagyszerű hősöket, akik példát mutattak, kiragadtak minket a hétköznapok nehézségeiből. Példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből, sőt hazaszeretetből is. Olyan hősöket, akiknek a tiszteletére többször is eljátszották a Himnuszt, és a dobogó tetején állva láthatták, ahogy a magyar zászló kúszik fel a legmagasabbra. (…) Isten éltesse, és tartsa meg még sokáig erőben, jó egészségben Keleti Ágnest, Magyarország ötszörös olimpiai bajnokát és a nemzet sportolóját!”

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere levélben, majd telefonon is gratulált a legidősebb élő olimpiai bajnoknak. Kiemelte, hogy Keleti Ágnes a nehéz történelmi időszakokban is mindvégig megtartotta emberi méltóságát. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Vékássy Bálint főtitkár, valamint Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke és Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára budapesti lakásában személyesen kereste fel az ünnepeltet. Átadták a NOB ajándékát, egy ötkarikás medállal ellátott nyakláncot. A MOB a százgyertyás torta és a virágcsokor mellett egy különlegességgel is kedveskedett: Keleti Ágnes az első újkori magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd győzelmi érmének másolatát vehette át.

Kamuti Jenő elnök a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában adta át a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életműdíját Keleti Ágnesnek, a Magyar Sportújságírók Szövetsége által az életmű elismeréséért adományozottat pedig szombaton Szabó Tünde sportért felelős államtitkár társaságában Csisztu Zsuzsa, a szövetség alelnöke, egykori tornász olimpikon adta át az ünnepeltnek. Az átadás felvétele ma este az M4 Sporton 19.45-től, az Év Sportolója gála részeként lesz látható. A műsorban szerepel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök köszöntője, valamint az az üzenetsor, amelyet korábbi világklasszis sportolók, köztük Mark Spitz, Nadia Comaneci és Simone Biles küldtek Keleti Ágnesnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom