Sport

Tottenhami telepátia

A Premier League góllövőlistáján Szon a második, a gólpasszok terén pedig Harry Kane vezet

Miközben a brit sajtó arról áradozik, hogy Szon Hungmin és Harry Kane, a Tottenham Hotspur két támadója között működik a telepátia, előbbi nagy sajtót kapott hazájában, Dél-Koreában is, zsinórban negyedszer választották Ázsia legjobb labdarúgójává.

Tottenhami  telepátia
Összhang: Harry Kane és Szon Hungmin pacsija a dél-koreai századik PL-gólja után
Fotó: AFP/Andy Rain

Szon Hungmin, a dél-koreai labdarúgó afféle mindenki kedvence már ifjúkora óta. Valahogy mindig pont ott van, ahol befejező csatárként kell, de azzal sincs gondja, ha másokat kell kiszolgálni. Még csak 16 éves volt, amikor hazája korosztályos válogatottjával világbajnoki döntőig jutott. Négy gólt rúgott, nagy kedvvel játszott, megjegyezték a nevét. Eztán a válogatottban mindig ott volt a helye. Huszonhárom évesen a 2015-ös Ázsia-kupán már ő lőtte a meccsdöntő, utolsó perces gólokat, de ezen már senki nem lepődött meg, addigra már öt évet lehúzott (tizennyolc éves korától) a Bundesligában. Klubrekordot jelentő tízmillió dollárért a Hamburgból a Bayern Leverkusenhez igazolt, majd a 2015-2016-os szezonban már az angol bajnokságban találta magát. A Tottenham Hotspur játékosa lett.

A 28 éves fiatalember hazája nemzeti ikonja. Egyrészt viselkedése, másrészt játékintelligen­ciája, eredményessége miatt. Ázsiai focistát még sose neveztek Aranylabda díjra (2019-ben), és ő az első távol-keleti, aki a Premier League-ben elérte az ötven gólt. Sőt, január 2-án a Leeds elleni bajnokin (3–0) elérte a századik találatát is.

Ügynöke, Thies Bliemeister szerint Szon kicsi kora (a szöuli labdarúgó-akadémián csiszolódott) óta az európai fociba vágyott, azért kezdett nyelveket is tanulni, hogy ezt megtehesse. Németül például a SpongyaBob Kockanadrág rajzfilmsorozatot nézve tanult meg. Ami a Spurst és a PL-t illeti, se szeri, se száma a díjainak, a legszebb góltól kezdve (BBC, 2019–2020), a klub, illetve Dél-Korea, sőt Ázsia év focistája címekig. Utóbbit a hét elején épp negyedszer érdemelte ki. Az Olympicchannel weboldal Szon elszántsága kapcsán Usain Bolt világsztár atlétát emlegeti, mondván, mindkettőjük hitvallása szabad fordításban így szól: „Öld meg őket a sikereddel, aztán temesd el egy mosollyal.”

Kőkemény profi, akivel a Tottenham idén – 1961 után – akár a bajnoki címet is megcélozhatja. Az elmúlt években szezononként jegyzett tucatnyi gólt, most meg tizenhat meccsből elérte ezt a számot. Rá­adásul soha ilyen jó még nem volt az összjátéka Harry Kane-nel. A brit sajtó szerint ez már telepátia. De ők csak mosolyognak rajta. És ontják
a gólokat.

Kapcsolódó írásaink

Jön fel a Juve!

ĀLionel Messi két gólt szerzett Bilbaóban, így nincs már nála eredményesebb csatár a La Liga mostani idényében, végre régi fényében csillogott