Sport

Sir Hamilton sokkal jobb szerződésre vár

A járvány miatt a csapatok Barcelona helyett Bahreinben, a gyors szahíri aszfalton tesztelnének, tíz nappal később a megszokottnál

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke szerint a koronavírus-járvány jelentősen befolyásolhatja a 23 futamosra tervezett Forma–1-es idény programját és helyszíneit is.

Sir Hamilton sokkal jobb szerződésre vár
Lewis Hamilton győztesként szállt ki a Mercedesből Bahreinben
Fotó: AFP/Hamad I Mohammed

Miközben a szezonnyitónak ter-vezett Forma–1-es Ausztrál Nagydíj szervezői, valamint Victoria állam kormányzata folyamatosan egyeztet a világbajnokság irányítóival arról, hogy megtartható-e március­ban az év első versenye Melbourne-ben, addig a címvédő Lewis Hamilton a számára minél előnyösebb új szerződésről tárgyal. Az Erzsébet királynőtől az új évben lovagi címet kapó Sir Hamiltonnak az év végén lejárt a szerződése a Mercedesnél, és ugyan a hosszabbításról hónapok óta egyeztetnek, megállapodás eddig nem született.

A sajtóértesülések szerint ennek az egyetlen oka, hogy a hétszeres világbajnok brit pilóta nem veszi figyelembe a járvány miatti gazdasági visszaesést, kevesli a Mercedes ajánlatát, az évi 40 millió eurós fize­tést (14,4 milliárd forint) és tízszázalékos jutalmat a világbajnoki győzelemért. A német istálló csapatfőnöke, Toto Wolff szerint lesz megegyezés, viszont bejelentette: George Russel beugrásra kész a tavaszi tesztelésre, ezzel is jobb belátásra akarja bírni a címvédőt. A tesztelés azonban csúszhat, mert egyre valószínűbb, hogy Melbourne helyett a szokásosnál egy héttel később, március 28-án Bahreinben kezdődhet el az idény. Ausztráliában jelenleg is szigorú intézkedések vannak érvényben, többek között 14 napos kötelező karantén vár a beutazókra a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke szerint a pandémia miatt az év első felében még nem tudnak normális szezont teljesíteni. „Sajnos a járvány még nem múlt el, korlátozások most is vannak, a vírus pedig változatlanul fertőz. A következő napokban számtalan lehetséges változtatásról hallunk majd különböző versenynaptárokat illetően, és nem csak a Forma–1-ben” – közölte.

Mivel később kezdődhet el a szezon, a csapatvezetők azt szeretnék, ha az idény előtti háromnapos tesztelést nem március 2–4. között tartanák Barcelonában, hanem tíz nappal később, a rendkívül gyors, ám egyszerű szahíri versenypályán, Bahreinben.

Kapcsolódó írásaink