Sport

Vitát váltott ki Cavani eltiltása

Az Uruguayi Labdarúgó Szövetség (AUF) kritizálta az angol szövetség (FA) döntését, amellyel rasszistának minősített kifejezés használata miatt három mérkőzésről tiltotta el Edinson Cavanit.

Az AUF szerint az ítélet „kirívó igazságtalanság, amely megsérti egy kifogástalan férfi morálját”. Az uruguayi szövetség felszólította a szigetországi szervezetet, hogy vizsgálja felül a szankciót.

A Manchester United uruguayi válogatott csatára ellen azt követően indult eljárás helytelen magatartás miatt, hogy a 33 esztendős futballista november végén a United Southampton elleni 3-2-es sikerét - és a találkozón szerzett két gólját - követően az Instagramra feltöltött posztjának szövegében a „negrito” szót is leírta. Cavani azt állította, ez csupán szeretetteljes üdvözlése volt egy barátjának, az FA szerint viszont a játékos ezzel megszegte a szövetség vonatkozó előírásait.

Az FA ítélete szerint a szóhasználat „sértő, helytelen és rontotta a sportág jóhírét”, így Cavanit az eltiltás mellett 100 ezer font (40,6 millió forint) pénzbüntetéssel is szankcionálták.

Az uruguayi válogatott több tagja is kiállt Cavani mellett a döntés kihirdetése után. Cavani honfitársát, az akkor az FC Liverpoolban futballozó Luis Suárezt 2011 decemberében nyolc mérkőzésről tiltották el, miután mérkőzés közben ugyanezzel a kifejezéssel megsértette Patrice Evrát, a Manchester United francia légiósát. Suárez akkor kitartott amellett, hogy az általa használt szó nem számít sértőnek Uruguayban.

Kapcsolódó írásaink