Sport

Az egész világ számára fontos az olimpia megrendezése

Kulcsár Krisztián szerint a járvány jelentős anyagi, egzisztenciális veszteséget okoz a sportnak is, legjobban az utánpótlást sújthatja

A rendhagyó jelző nem tökéletesen fejezi ki, hogy milyen keserű évet zárt a sportvilág. A járvány miatt sorra maradtak el a világversenyek, a sportolók karanténba kerültek, sokszor nem tudtak edzeni. Egy éve, amikor hasonló zárszámadást készíttetünk Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, még szóba sem került, hogy elhalaszthatják a tokiói olimpiát.

Az egész világ számára fontos az olimpia megrendezése
A nehézségek ellenére Kulcsár Krisztián optimista
Fotó: MH/Purger Tamás

– Az pontosan kimutatható, hogy a koronavírus milyen jelentős kárt okoz a gazdaságnak. Vajon milyen veszteség érte a világ sportját?

– Jelentős, de nehezen számszerűsíthető. A szurkolók kényszerű távolléte miatt a közvetlen és közvetett anyagi kár óriási, ugyanakkor az egzisztenciális veszteség, ami a sportolókat és az őket felkészítő szakembereket érte, nem forintosítható.

– Mennyibe kerülhet az olimpia elhalasztása a japán rendezőknek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak?

– Pontos adat erről majd csak a záróünnepséget követően lesz, de nem kétséges, hogy a halasztás sok száz millió dollárba kerül a rendezőknek. A márciusi döntés után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rögvest elkülönített 810 millió dollárt a halasztás miatti pluszköltségekre, és ez még csak a NOB szervezési többletkiadásokra leválasztott azonnali gyorssegélye volt. Kapcsolódó jó hír, hogy a nemzetközi gazdasági krízis ellenére a NOB egyetlen globális partnerét sem veszítette el, így a következő ciklusban is megkapják a nemzeti olimpiai bizottságok a szponzori bevételekből való részesedésüket. A novemberben megszületett megállapodás szerint a Magyar Olim­piai Bizottság számára ez évente egymillió dollárt jelent.

– A magyar élsport hogyan vészeli át ezt a szörnyű nehéz időszakot?

– Nehezen, mint mindenhol. Látni kell viszont azt is, hogy az állami sportirányítás mindent megtett azért, hogy segítse az egyesületek és a szövetségek törekvését arra, hogy az élsportolók felkészülése ne álljon le. Sokkal szomorúbb a helyzet az utánpótlásnál, mert nemcsak a versenyek maradtak el, hanem sok sportág és egyesület esetében még az edzésekre sem adott a lehetőség. Félek, hogy itt nagyon is érezhető lesz a lemorzsolódás.

– Az egyéves csúszás milyen hatással lehet az idősebb, éremesélyes sportolóink tokiói szereplésére?

– Értelemszerűen vannak olyan, idősebb sportolók, akiket a halasztás rosszul érint. Ez sajnálatos, de maradjunk csak annyiban, hogy az olimpia törlése őket is még rosszabbul érintette volna, és bízzunk abban, hogy a kényszerszünet miatti visszaesésük 2021 júliusáig behozható. Közben a feltörekvő, fellendülő pályán lévő fiatal versenyzők számára a halasztás előnyös.

– Mikor folytatódhatnak a kvalifikációs versenyek?

– Sportáganként változó. Van, ahol már le is zárult a kvótaszerzés, de a legtöbb sportágban januártól folytatódnak a kvalifikációs versenyek. Ne legyünk kétkedők, a budapesti nemzetközi dzsúdó- és úszóversenyek, a szombathelyi torna világkupa vagy a nemrég befejeződött dániai kézilabda Európa-bajnokság szervezői is bizonyították, hogy az egészségügyi előírások betartatásával igenis meg lehet rendezni nemzetközi tornákat. A belgrádi birkózó-világkupaversenyen pedig személyesen is átéltem: már az is örömöt okozott az indulóknak, hogy egyáltalán versenyezhetnek.

– A járvány miatt módosulhat a 140-160 fősre tervezett magyar sportolói küldöttség létszáma a tokiói olimpiára?

– A járvány miatt nem tartjuk indokoltnak, hogy az előrejelzésünkön módosítsunk. Jelentősen befolyásolja majd a végleges sportolói létszámot, hogy a magyar női vízilabda-, majd a kézilabda-válogatott hogyan szerepel az olimpiai selejtezőkön.

– Hány százalék az esély arra, hogy 2021-ben megrendezhetik a nyári játékokat Tokióban?

– Az olimpiát nyáron meg fogják rendezni Tokióban, ezzel kapcsolatban nincs kétségem. Sok kérdőjelet látunk ugyanakkor a mikéntre vonatkozóan. Ezek a kérdések elsősorban a kísérők megengedett számához, a küldöttségek be- és kiutazásához, az ott-tartózkodás időtartamához, a nézők számához, illetve a szurkolókra vonatkozó jövőbeli előírásokhoz kapcsolódnak. Tehát sok még a bizonytalanság.

– A nagyon nehéz 2020 után mit vár az új évtől?

– Egy eredményes idénykezdést az olimpiai selejtezőkön és kvalifikációs versenyeken. Bízom abban, hogy az olimpikonjaink felkészülését már nem árnyékolja be a bizonytalanság, és nyugodtan készülhetnek az olimpiára, amelynek a megrendezése nem csupán a sportolók és szurkolóik számára fontos, hanem az egész világnak. A vírus okozta félelmek, megpróbáltatások, gyászok után a világ legjobb sportolóinak olimpiai versengése felocsúdást jelent majd a járvány miatti letargiából.

Kapcsolódó írásaink