Sport

Nagyot dobott a cselgáncsozó fia a pályán

Minden idők legjobb lengyel futballistája, Robert Lewandowski harminckét évesen érkezett sikeres karrierje csúcsára

Amióta Robert Lewandowski átvette Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől a világ legjobb játékosának járó díjat, szinte háromnaponta kap újabb és újabb elismeréseket. Legutóbb a dubaji Globe Soccer Awards-gálán és a lengyel hírügynökség szavazásán végzett az élen. A varsói szupersztár 32 évesen érkezett pályafutása csúcsára.

Nagyot dobott a cselgáncsozó fia a pályán
Lewandowski már Gerd Müller góllövőcsúcsait ostromolja
Fotó: AFP/Bernd Thissen

Miközben megfigyelhetjük a modern futball egy érdekes új hajtását – a 2020-ban a világ legjobb három játékosának választott Lewandowski, Cristiano Ronaldo, Messi trió legfiatalabb tagja is elmúlt már 32 éves –, egyúttal azt is észrevehetjük, hogy a társai által Lewynek becézett lengyel immár a tizenharmadik idényét tölti az élvonalban. Cselgáncsozó édesapja, Krzysztof hajdanán azért adta feleségével együtt a Robert keresztnevet a fiának, hogy majd ha profi futballista lesz, külföldön is könnyen ki tudják mondani a nevét.

Robert Lewandowskinak tizenévesen Roberto Baggio, Alessandro del Piero és Thierry Henry volt a kedvence. Mindhárman voltak egy időben a Juventus játékosai, azé a csapaté, amelyben a Lewandowski előtti évtizedek legkiválóbb lengyel futballistája, a mai szövetségi elnök, Zbigniew Boniek is játszott, de ő inkább a Bundesligába vágyott, miután a varsói és Varsó környéki évek után a Lech Poznan sztárja lett. Az egykori vasutasklubban 58 bajnokin 32 gólt szerzett. Volt már az Ekstraklasa legjobb játékosa és gólkirálya is, amikor 2010 nyarán, még nem egészen 22 évesen, a Borussia Dortmundhoz igazolt. A 4,5 millió eurós vételárát érdemes összehasonlítani azzal, hogy Dzsudzsák Balázs egy évvel később 14 millióért szerződött a PSV-től az Anzsiba.

Lewandowski akkor még elképzelhetetlenül nagy sztár lett a Bundesligában. Négy szezon alatt 131 bajnokin 74 gólt szerzett (minden sorozatban: 187/103) a Borussia Dortmundban, a legjobb mérkőzésén négy gólt rúgott a Real Madridnak a 2013-as BL-elődöntőben. Bő egy évvel később már sztárként szerződött át a Bayernhez, mégpedig lejárt szerződésű játékosként, ingyen. Egészen elképesztő: pályafutása során alig több mint ötmillió eurónak megfelelő összeg volt az érte kifizetett átigazolási díj.

A Bayernnél hat és fél év alatt 202 bajnokin 179 gólt ért el, minden sorozatot figyelembe véve 307/266 a mérlege. A Dortmunddal nyert két bajnoki címe mellé hatot nyert (eddig) a bajorokkal, érdekes, hogy a Német Kupában is „hármas a szorzó”, egy a sárga-feketékkel, három a piros-fehérekkel. A BL-ezüstje mellé a Bayernnel megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Immár csak Gerd Müller és Klaus Fischer lőtt nála több gólt a Bundesliga történetében, és csupán a Nemzet Bombázójának jobb a gól­átlaga. Müller hétszeres gólkirály, Lewandowskinak a 2021-es lenne a hatodik. Van még elérendő cél…

Kapcsolódó írásaink