Sport

Az álmainknak nincs határuk

Sportpolitika. Novák Károly Eduárd székelyföldi paralimpiai bajnok lett az új román kormányban az ifjúsági és sportminiszter

Karácsony előtt, december 23-án letette esküjét Románia új, magyar nemzetiségű sportminisztere, Novák Károly Eduárd londoni paralimpiai bajnok, aki a világon is egyedülálló abban, hogy mozgássérültként első számú vezetője egy ország sportéletének. A fiatalember saját közösségi oldalán tett hitvallást, majd az ünnepnapok alatt az első magyar nyelven adott interjúin is túljutott.

Az álmainknak  nincs határuk
Novák Károly Eduárd egy arany- és két ezüstérmet nyert kerékpározóként a paralimpiákon
Fotó: Facebook

Az újdonsült ifjúsági és sportminiszter nem ismeretlen a magyar sportszerető közönség előtt. Három éve az év sportolója díjátadón a budapesti Nemzeti Színházban ő is azok közé tartozott, akik átadtak egy trófeát. Történetesen Jakabfi Zsanettnek nyújtotta át az év női labdarúgója díjat, s beszédét „Köszönöm, Magyarország!” felkiáltással zárta. Most pedig, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelölésére az új román kormányban elvállalta a sportminiszteri feladatokat, ezt románul és magyarul így kommentálta közösségi oldalán: „Hatalmas érzelmek a mai eskütételen. Megtiszteltetésnek érzem a megadott bizalmat! Új szerepkör, sportminiszterként új utak nyílnak meg. A kihívások számomra mindig új erőforrások. A 2021-es év a bátorság újjáépítése lesz. Újjáépítünk ahol szükséges, hogy odaérjünk, ahová szeretnénk. A kerékpársport és a gyorskorcsolya által kapott fegyelem most nagyon sokat segít. A csapatommal együtt küzdeni fogok a román sport jövőjéért.”

Hogy lesz teendője a 44 éves csíkszeredai fiatalembernek ebben a sosem látott ínséges időben, az biztos. A bátorság és az elképzelés azonban megvan benne. Ezt hangsúlyozta Kádár Zoltánnak, a Marosvásárhelyi Rádió riporterének adott első interjújában is beiktatása másnapján. Első teendői közt a nemzeti sportstratégia megalkotását tűzte ki célul – magyar mintára, mert a jó dolgokat le kell másolni. Három-négy olimpiai ciklusban gondolkodik, nem az a sportminiszter akar lenni, aki mindig a legsürgősebb problémák után futkorászik. Csapatban gondolkozik, ahogy csapatban vezette 2013 óta a Román Kerékpáros Szövetséget is. Azt a felkérést paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározóként kapta. Románia egyedüli magyar sportszövetségi elnöke volt. Ez most politikusként érte, erre meg azt mondta: „Nem politikus miniszter akarok lenni, aki mindenkivel barátkozik, aki mindenkitől ajándékot kap, inkább szidjanak meg, de húsz év múlva legyen eredmény. Drasztikus döntéseket kell hozni, ami egyes szegmenseknek nem lesz kényelmes”. A céljai közt szerepel a sportszövetségek támogatási rendszerének komoly elvárásokhoz kötése, az edzőképzés megerősítése. És három paralimpiai szereplés után az is megeshet, hogy Novák Károly Eduárd nemcsak abban ír történelmet, hogy mozgássérült sportolóból lett sportminiszter, de abban is, hogy sportminiszter létére versenyzőként indul a tokiói paralimpián. Úgy fogalmazott, a fiataloknak akarja megmutatni, hogy az álmainknak nincs határuk.

Kapcsolódó írásaink

Tiltakozáshullám

ĀSportpolitika. Négy sportágban halasztották el vagy függesztették fel a profik küzdelmeit az Egyesült Államokban, Barack Obama korábbi amerikai elnök megdicsérte a protestálást