Sport

Európa tetejére ugrott Mersinben Kovács Zsófia

Két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert felnőtt csapatunk a törökországi Eb-n

A magyar csapat bronzérme után Kovács Zsófia ugrásban majd felemás korláton is győzött, az utóbbi szeren Székely Zója ezüstérmes lett a törökországi Mersinben rendezett torna Európa-bajnokságon.

Európa tetejére ugrott Mersinben Kovács Zsófia
A dunaújvárosi tornász felemás korláton nyerte a második mersini aranyát
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Serkan Avci

A benevezett női válogatottaknak a fele sem vállalta az indulást a járvány miatt az Európa-bajnokságon, a magyar együttes viszont elutazott a törökországi Mersinbe, ahol nagyon eredményesen szerepelt. A tizen-hat csapat küzdelmében a Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója összeállítású csapatunk Ukrajna és Románia mögött harmadik lett.

„Felemás korláton és ugrásban is olyan nemzetközi szintű gyakorlatokat csináltunk, amelyek felveszik a versenyt Európa és a világ élmezőnyével. A gerenda és a talaj kevésbé ment, ott biztosan változtatni kell, több balett és új koreográfus is kell majd. Ugyan történelmi ez az érem, de reálisan kell kezelni” – hangsúlyozta Draskóczy Imre szövetségi kapitány, utalva arra, hogy a legerősebb csapatok nem indultak.

A Dunaferr 20 éves tornásza, Kovács Zsófia már a csapatversenyben bebizonyította remek formáját, s két szeren is döntőbe került. Ugrásban látványos, pontos gyakorlatokkal, biztosan nyert. Sokáig nem ünnepelhetett, mert következett a felemás korlát fináléja, amelyben Kovács szintén a legmagasabb pontszámot kapta.

Kérdésünkre a kétszeres Euró-pa-bajnok elmondta, hogy a csapatversenyben elért bronzérem után nagyon nyugodtan aludt: „Kipihenten mentem vasárnap a döntőkre. Belülről úgy éreztem, hogy mindkét ugrásom pontosan sikerült. Nagyon feldobott a győzelem, talán ezért is hibáztam felemás korláton a gyakorlatom elején, de ez nem zavart meg annyira, hogy bepánikoljak, így a folytatás már jól sikerült. Ugyan kicsit izgultam a pontszámom miatt, de elég lett az elsőséghez. Az Európa-bajnokság mezőnye nem volt teljes, de ha a teljesítményemet nézem, akkor teljesen elégedett lehetek” – nyilatkozta a dunaújvárosi tornász, aki a korlát eredményhirdetésekor az ezüstérmes Székely Zójával állhatott a dobogón. A női szakágban első alkalommal fordult elő, hogy két magyar tornász végzett az első két helyen egy Európa-bajnoki döntőben. Bronzérmes csapatunkból ugrásban Bácskay Csenge negyedik, talajon Székely Zója hetedik, Böczögő Dorina pedig nyolcadik lett.

A juniorok mezőnyében bronzérmes csapatunkból a szerenkénti döntőkben Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzérmet nyert.

Felemás korláton Szmirnov Anna ötödik, ugrásban Balázs Kíra nyolcadik lett.

Kapcsolódó írásaink