Sport

A jó hír az, hogy Melbourne házigazda lehet

Három hetet csúszik a jövő évi szezon, az első Grand Slam-torna február 8-án kezdődik

Immár biztos, a 2021-es esztendő sem a megszokott kerékvágásban kezdődik a profi teniszezők számára, több hírügynökség a férfitornákat szervező ATP-re hivatkozva azt közölte, ezúttal kicsit később rendezik az év első tenisz Grand Slam-viadalát, az ausztrál nyílt bajnokságot.

A jó hír az, hogy Melbourne házigazda  lehet
Az amerikai Sofia Kenin jól kezdte a szezont, ő nyerte az idei Australian Opent
Fotó: AFP/Saeed Khan

A hírt ugyan nem az Australian Open szervezői repítették világgá, de attól még hivatalos, az eredetileg tervezett 2021. január 18-a helyett három hét késéssel, febru­ár 8-án kezdődik a négy nagy viadal közül az első, a melbourne-i torna. Ráadásul a selejtezőket sem Ausztráliában rendezik, hanem egészen rendhagyó módon a férfiakét Dohában, a nőkét Dubajban, mégpedig január 10. és 13. között. A főtáblára jutott teniszezők onnan utaznak közös direkt járattal az ausztrál városba, ahol érkezésük után karanténba kerülnek. Az eleve főtáblán kezdőknek is ott kell lenniük erre az időpontra – hasonló célból. Azok, akik nem érdekeltek az Australian Open selejtezőjében, ez idő tájt választhatnak a floridai Delray Beach és a törökországi Antalya között.

A hagyománytól eltérő kezdés tulajdonképpen a legkisebb rossz a koronavírus-járvány idején, s egy olyan szezon után, amelyben a wimbledoni Grand Slam elmaradt, a párizsi torna pedig a New York-i mögé csusszant, örülni lehet a normalizálódó helyzetnek. Ráadásul mind a két viadal buborékban zajlott, csak a teniszpályák és szálloda között mozoghattak a teniszezők. Melbourne-ben ennél lazábbak lesznek a körülmények. A Reuters hírügynökség is hivatkozik Victoria állam ígéretes egészségügyi helyzetére: itt már 48 napja nincs új covidos! Ugyanakkor Melbourne-ben jelenleg is szigorú korlátozások vannak érvényben, és a nemzetközi utazások is rendkívül limitáltak.

Több játékos, köztük a címvédő,  egyben világranglista-vezető szerb Novak Djokovic egyelőre zohorál, szerintük nem várható el, hogy a karanténból egyből beugorjanak a Grand Slam-tornára. De ezt a problémát a szervezők már akkor orvosolták, amikor két felvezető tornát és egy ATP-kupát is Melbourne-be tettek az Open elé. „Hatalmas erőfeszítést és együttműködést igényelt az újratervezett versenynaptár. Továbbra is az egészség és a biztonság a legfontosabb, ez irányítja a lépé­seinket” – nyilatkozta az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi.

A BBC látta azt a levelet, amelyet a játékosok kaptak az Australian Open kapcsán bevezetésre kerülő egészségügyi korlátozásokról, ebben leírják, hogy a tornával összefüggésben összesen ezer ember kap belépési engedélyt (játékos, stábtag, média), a karantén első tizennégy napján a játékosoknak napi 19 órát (!) a szobájukban kell tölteni, csak edzés, kondizás és étkezés során hagyhatják el azt. A játékost mindig csak egy stábtag kísérheti, rá­adásul az első héten csak ugyanazzal az edzőpartnerrel teniszezhet. Ezt követően viszont – ha fel tud mutatni addigra öt negatív PCR-tesztet – nem lesz buborék, mindenki oda megy, ott étkezik Melbourne-ben, ahol neki tetszik. Szigorú, de érthető. Fegyelmezett sportolóknak nem okozhat gondot a betartása.

Kapcsolódó írásaink