Sport

Csapatunk márciusban javíthatja ki az elégtelent

Csalódtak az oroszok Ambros Martínban, ezért menesztették az Eb-n

Két győzelemmel, négy vereséggel a magyar női kézilabda-válogatott a tizedik helyen végzett a dániai Európa-bajnokságon. A pénteki elődöntőben a címvédő franciák a horvát, a házigazda dánok pedig a norvég válogatottal mérkőznek.

A márciusi olimpiai selejtezőre készülő magyar válogatott fájdalmas visszajelzést kapott arról, hogy nemhogy megközelítené az európai élmezőnyt, hanem távolodik attól. Az utolsó mérkőzésükön csapatunk úgy kapott ki tizenegy góllal (32–21) a norvég együttestől, hogy biztos vezetés után a cserejátékosai szerepeltek. „Ezen a mérkőzésen testközelből tapasztalhattuk, hogy az élcsapatok milyen dinamikával és tempóval játszanak, egyszer ide kellene nekünk is majd eljutnunk – nyilatkozta Danyi Gábor szövetségi kapitány. – Az Eb-n hullámzó volt a teljesítményünk, viszont ebben voltak olyan periódusok is, amikor bárkivel fel tudjuk venni a versenyt.”

A tavalyi világbajnoki bukás után (14. helyezés) a gyenge Eb-szereplésre magyarázat lehetne, hogy a kerettagok felkészülését és így formáját is befolyásolták koronavírusos megbetegedések. Ez legjobban Háfra Noémi teljesítményén látszott (28 lövésből 12 gól, 43 százalékos hatékonyság), míg klubtársai jobb formában voltak: Klubjer Katrin 52 lövésből 30 gól (58 százalék), Schatzl Nadine 26-ból 17-szer volt eredményes (65 százalék). A járvány legjobban a horvátokat sújtotta – a Podravka Koprivnica hat játékosára koronavírusos megbetegedés miatt nem számíthattak –, mégis bejutottak az elődöntőbe.

A társkapitány Elek Gábor szerint a tartalékos horvátok befolyásolták csapatunk szereplését is. „Az első, horvátok elleni meccsünk súlyát sajnos végig cipeltük magunkkal, egy pszichés gáttal küzdöttek a játékosok folyamatosan. Ezen mindenképpen javítani kell a márciusi selejtezőig” – nyilatkozta.

Meglepetésre az olimpiai bajnok orosz válogatott nem került be az elődöntőbe, mert 30–23-ra kikapott a dánoktól, pedig már döntetlen is elég lett volna számára a legjobb négy közé kerüléshez. Az Orosz Kézilabda-szövetség vezetése még a hollandok elleni helyosztó mérkőzést sem várta meg, menesztette Ambros Martín szövetségi kapitányt. Szergej Siskarjov, a szövetség elnöke közölte, hogy ugyan sokba fog nekik kerülni a korábban a Győrt és a magyar válogatottat is irányító spanyol tréner idő előtti elküldése, de ki fogják fizetni, ami jár. Hozzátette: ez elég nagy összeg, amit inkább az utánpótlásra fordítana, de a válogatott érdekében szerződést kellett bontani.

A pénteki elődöntőben a címvédő franciák a horvát, a házigazda dánok pedig a norvég válogatottal mérkőznek. Az ötödik helyért a világbajnok Hollandia Oroszországgal játszik.

Kapcsolódó írásaink