Sport

Lewandowski már dobogós, de még többet érdemel

Közzétette a FIFA a The Best Gála különböző kategóriáiban az első háromba kerültek névsorát, nincs nagy meglepetés

Közzétette a FIFA a különböző kategóriákban a képzeletbeli dobogósok szűkített listáját, kiderült, kik végeznek majd az első három helyen a december 17-i The Best Gálán.

Lewandowski már dobogós, de még többet érdemel
Az immár atléticós Luis Suárez is jelölt a Puskás Ferencről elnevezett díjra
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A legnagyobb érdeklődés mindig az Év férfi játékosa címre nevezettek versenyét kíséri. Továbbra is nagy úr a megszokás, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi ismét bekerült a legjobb háromba. Ám – hasonlóan a 2018-as évhez, amikor Luka Modric nyert – most sem valamelyikük az első számú esélyes, hanem Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára, aki pályafutása legnagyobb egyéni sikere előtt áll.

A kapusoknál Manuel Neuer (német, Bayern München) és a tavalyi győztes, Alisson Becker (brazil, Liverpool FC) felbukkanása a legjobb háromban papírforma-eredménynek mondható, a szlován Jan Oblak, az Atlético Madrid tagja került még melléjük. Az edzőknél minden bizonnyal két német között dől majd el az elsőség, Hans-Dietrich Flick (Bayern München) és Jürgen Klopp (Liverpool) vetélkedik egymással. A harmadik jelölt az argentin Marcelo Bielsa, aki az előző idényben a Leeds United gárdáját a Premier League-be segítette, s ősszel az elitben is ért el figyelemre méltó eredményeket a yorkshire-i gárdával.

A nőknél két olyan játékos került a legjobb háromba, akik nyáron klubot váltottak. Az angol Lucy Bronze a világ legjobb női futballklubjából, az Olympique Lyonnais együttesétől igazolt haza, a Manchester Cityhez. A dán Pernille Harder tavasszal még Jakabfi Zsanett klubtársa volt a VfL Wolfsburgnál, azóta már ő is az angol élvonalban, a Chelsea-ben futballozik.

A francia Wendie Renard a teljes 2020-as évet az ismét Bajnokok Ligája-győztes Olympique Lyonnais-ben töltötte. A kapusoknál is akad OL-játékos, a francia válogatott első számú hálóőre, Sarah Bouhaddi. Két riválisa a Paris Saint-Ger­main soraiba tartozó, chilei Christiane Endler, valamint az amerikai Alyssa Naeher, a Chicago Red Starsból. A női csapatoknál dolgozó edzők közül az első három közé az angol Emma Hayes (Chelsea FC Women), a francia Jean-Luc Vasseur (Olympique Lyonnais) és a holland, hazája válogatottját irányító Sarina Wiegmann került be. Ugyancsak jövő csütörtökön adják át az idei Puskás-díjat, amelyet legutóbb Zsóri Dá­niel nyert el ollózásos góljával. Ezúttal nem európai játékos kapja majd a szobrocskát, hiszen az első három közé az uruguayi Giorgian De Arrascaeta (CR Flamengo), a dél-ko­reai Szon Hungmin (Tottenham) és az ugyancsak uruguayi Luis Suá­rez (Atlético Madrid) került, utóbbi a nevezett gólját még a Barcelona játékosaként lőtte.

Ugyancsak december 17-én adja át a FIFA a szurkolói díjat és a Fair Play díját is.

Kapcsolódó írásaink