Sport

Győzelemmel nyugtatta meg szurkolóit Kapás Boglárka

Sorrendben harmadszor nyerte Németh Nándor a 100 gyorsot

Lelkileg és fizikailag is megfelelő állapotba került Kapás Boglárka a szerdai rosszullétét követően, ezt a 400 méter vegyes megnyerésével igazolta az úszók kaposvári olimpiai kvalifikációs országos bajnokságán.

A 200 pillangón világbajnok Kapás nemrég bejelentette, hogy a Hashimoto thyreoditis nevű autoimmun pajzsmirigybetegséggel küzd, aminek lehetnek olyan tünetei, mint amelyek miatt szerdán visszalépett fő számától, ugyanakkor 400 m vegyesen rajtolt. A nem pénzdíjas bajnokságot kihagyó olimpiai bajnok Hosszú Katinka távollétében is volt riválisa Kapásnak, a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória a táv második felében még a vezetést is átvette, ám az UTE versenyzője gyorson lehajrázta. „Egyre jobban éreztem magam, ezért vállaltam az indulást – nyilatkozta Kapás. – Ugyan nem esett jól az úszás, de azért örülök, hogy versenyeztem, és elég jó idővel nyertem.”

A férfiak döntőjében Verrasztó Dávid túl a harmincon is bizonyította, még mindig ő a 400 vegyes hazai ura, az ifjú trónkövetelők, Sós Dániel és Kós Hubert, illetve Gyurta Gergely másodpercekkel mögötte értek célba.

A csütörtök délutáni előfutamban 100 m gyorson országos csúcsot úszó (48,08) Németh Nándor magabiztosan nyerte a szám délelőtti döntőjét is, de ideje (48,67) elmaradt a rekordtól. „Az a kilenc század, ami a 47-es időhöz hiányzott az előfutamban még mindig bánt kicsit – nyilatkozta Németh. – Azt azért tudni lehetett, hogy délelőtt nem lesz csúcsdöntés. Persze, elkezdtünk erre készülni, hiszen az olimpián is reggel kell majd jól úszni, de nagyon rá kell állítani a szervezetet erre, mert egyelőre a teljesítőképesség továbbra is délután jobb.” Né­meth sorrendben harmadszor nyerte a százat, míg a női mezőnyben Gyurinovics Fanni először lett nagypályán felnőtt egyéni magyar bajnok.

A 200-as számokban ugyanazok végeztek az élen, mint tavaly márciusban Debrecenben: háton Telegdy Ádám és Burián Katalin, mellen pedig Békési Eszter és Horváth Dávid.