Sport

A legerősebb négy bajnokság továbbra is külön kategória

A Real Madrid ismét bebizonyította, hogy képes megnyerni a döntő összecsapásokat

Kialakult a nyolcaddöntő mezőnye a labdarúgó Bajnokok Ligája 2020-as csoportköre alapján. A két madridi sztárcsapat „túlélte” a szerdát, tovább tart a topligák uralma.

A legerősebb négy bajnokság továbbra is külön kategória
A BL-zárónapon a Real Madridot Karim Benzema góljai mentették meg
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A B csoportban a zárónap előtt még mind a négy csapatnak továbbjutási esélye volt, végül a Real Madrid élt vele leginkább. Zinédine Zidane szereti a fontos mérkőzéseket döntőnek nevezni, s a média gyakran emlékeztet arra, a francia edzővel döntőt még nem veszített a Madrid. Idén ősszel rossz a mérlege, de a legfontosabb meccseit, mint a Barcelona elleni El Clásicót vagy az Inter elleni két BL-találkozót, most pedig a valóban a továbbjutásról döntő, Mönchengladbach elleni 90 percet kivétel nélkül megnyerte. Kulcssze­repet játszott a sikerben Karim Benzema, aki – Raúl, Ruud van Nistelrooy, Cristiano Ronaldo és Messi után – ötödikként jutott el az ötvenedik góljáig a csoportkörökben.

Veresége ellenére a Gladbach is továbbjutott, miután a milánói San Siróban az Internazionale és a Sahtar is csak egy-egy pontot szerzett. Bármelyik nyert volna, kiesnek a németek. Antonio Conte, az Inter edzője, aki korábban a Chelsea-t dirigálta, a legutóbbi 15 BL-mérkőzése közül csak hármat nyert meg, ez pedig nagyon gyenge mérleg a világ egyik legjobban fizetett edzőjétől. Conte nagyon feldúlt volt a meccs után, megsértette a Sky Italia riporternőjét, s a két legendát, Fabio Capellót és Alessandro Costacurtát is.

Noha szinte minden ellenérdekű fél részéről sok kritika éri az európai Szuperliga létrehozásának tervét, mint ahogyan korábban az UEFA azon döntését is, amely a csoportkörben minden korábbinál több fix helyet juttatott a legerősebb négy liga (az angol Premier League, a spanyol La Liga, a német Bundesliga 1 és az olasz Serie A) képviselőinek, a 2019-es és a 2020-as csoportkör is azt igazolja, hogy az onnan érkező csapatok külön kategóriát képviselnek. Mind a négy spanyol és mind a négy német továbbjutott, az egyetlen kieső (az Európa-ligába átkerülő) angolt, a Manchester Unitedet az előző kiírás döntőse és egyik elődöntőse előzte meg. Megint visszajutottunk oda: nagy csalódást e „kasztból” csupán az Internazionale okozott – de az is igaz, hogy egy spanyol és egy német jutott tovább a csoportjából.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló. Még nem közölt eredmények.
A csoport: Bayern München–Lokomotiv Moszkva 2–0, Salzburg–Atlético Madrid 0–2. A csoport végeredménye: 1. Bayern München 16 pont, 2. Atlético Madrid 9, 3. Salzburg 4, 4. Lokomotiv Moszkva 3.
B csoport: Internazionale–Sahtar Donyeck 0–0, Real Madrid–Borussia Mönchengladbach 2–0. A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 10 pont, 2. Mönchengladbach 8 pont, 3. Sahtar Donyeck 8, 4. Internazionale 6.
C csoport: Olympiakosz–FC Porto 0–2, Manchester City–Olympique Marseille 3–0. A csoport végeredménye: 1. Manchester City 16 pont, 2. FC Porto 13, 3. Olympiakosz 3, 4. Olympique Marseille 3.
(A csoportok első két helyezettje továbbjutott, a harmadik az Európa-ligában folytatja.)

A spanyolok és a németek javítottak átlagukon
Fotó: MH-gyűjtés

Kapcsolódó írásaink