Sport

Horvát segítséggel tovább építkezhet csapatunk

A magyar válogatott a középdöntőben német, román és norvég együttessel mérkőzik szombattól a dániai Európa-bajnokságon

A magyar női kézilabda-válogatott egy győzelemmel, két vereséggel és horvát segítséggel, csoportmásodikként továbbjutott a dániai Európa-bajnokságon. Csapatunk a német, román és a norvég válogatottal mérkőzik a középdöntőben.

Horvát segítséggel tovább építkezhet csapatunk
A hollandoknak négy gólt dobó Kovacsics Anikó csapatkapitány szinte végigjátszotta a mérkőzést, így elfáradt a hajrára
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Claus Fiske

Hiába vezetett négy góllal is a magyar válogatott a világbajnok holland csapat ellen, nem sikerült a bravúr, a hajrára elfáradtak Hárfáék, és 28–24-re kikaptak. A miértre Danyi Gábor szövetségi kapitány adott magyarázatot: „A második játékrészben inkább a hollandoknak lett volna okuk görcsösen játszani, mégis mi erőlködtünk. Ritmust, lendületet veszítettünk, beszűkült a támadójátékunk és védekezésben is hibáztunk, könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek. Nagyon csalódottak vagyunk, hiszen nyerni szerettünk volna, de a tapasztalatszerzés az elsődleges célunk ezen a tornán, van még lehetőségünk javítani, szeretnénk minél sikeresebbek lenni.”

A vereség ellenére csapatunk bejutott a középdöntőbe - mert a horvátok a szerbeket is megverték, így ők estek ki – de pontot nem visz magával. Az majd csak a következő három mérkőzésen derül ki, hogy ez mennyire segíti együttesünk építkezését, mert nagyon erős csapatok várnak ránk. Két szabad nap után Kovacsicsék szombaton a németekkel, hétfőn a románokkal, kedden pedig a hétszeres Európa-bajnok norvégokkal találkoznak. A csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. „Nagyon sok a fiatal játékosunk, ezért is fontos, hogy végül továbbjutottunk ebből a kaotikus csoportból, és a középdöntőben is tovább építkezhetünk” – mondta bizakodva a rutinos Tomori Zsuzsanna.

A C csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Magyarország 2, 3. Hollandia 2, 4. Szerbia 2.
 

A középdöntők állása
I. Csoport: 1. Oroszország 4 pont (61–48), 2. Franciaország 4 (47–43), 3. Dánia 2, 4. Svédország 1 (49–53), 5. Spanyolország 1 (45-54), 6. Montenegró 0.
II. Csoport: 1. Norvégia 4 pont (70–43), 2. Horvátország 4 (51–47), 3. Hollandia 2 (53–51), 4.Németország 2 (46–52), 5. Magyarország 0 (46–52), 6. Románia 0 (39–50).

A németek kapitánya szerint vicc a program

Henk Groener, a német női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya sportszerűtlennek találja a középdöntős menetrendet: „Ez egy vicc! Meglátásom szerint ez nem korrekt menetrend. A német válogatott a középdöntőben szombaton kezd a magyarok ellen, majd egy pihenőnap után hétfőn és kedden is játszik, előbb a világbajnok hollandokkal, majd a horvátokkal” – nyilatkozta szerdán a holland tréner. Hozzátette: ha a menetrendet összehasonlítják más együttes programjával, akkor arra a következtetésre jut, hogy ez nem sportszerű. „Négy nap alatt három meccset kell játszanunk, míg a norvégok, akik pár nappal az Eb előtt mondták le a társrendezést csütörtökön, szombaton és kedden játszanak, így több pihenőjük van a mérkőzéseik között” – hangsúlyozta a szakvezető. (MS)

Kapcsolódó írásaink