Sport

Az olimpiai mozgalom igyekszik távol tartani a politikai üzeneteket

Törésvonalak Bach és Coe között

Pár napja keletkezett az első repedés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az atléták nemzetközi szövetsége között, amikor kiderült, az előbbi nem támogatja a párizsi olimpián a mezeifutás felvételét.

Az olimpiai mozgalom igyekszik távol tartani a politikai üzeneteket
Thomas Bach
Fotó: AFP

A döntést csalódottan vette tudomásul az atléták elnöke, Sebastian Coe. Válaszul Thomas Bach, az olimpiai család feje illette kritikával Coe-t, amiért ötvenkét év után piedesztálra állított két mexikóvárosi olimpiai érmest – a 200 méteres síkfutás amerikai aranyérmesét, Tommie Smitht és honfitársát, John Carlost – akik a díjátadáskor lehajtott fejjel és égbe emelt, ökölbe szorított fekete kesztyűs kézzel tiltakoztak a rasszizmus ellen. Coe elnöki díjat adott a két afroamerikainak és a velük egyetértő ausztrál Peter Normannak, mondván, az ő bátorságuk és erkölcsiségük máig inspirálja a sportolókat, Bach viszont arra figyelmeztetett, az olimpia nem lehet demonstrációk piactere.

Kapcsolódó írásaink

Trump aláírta a Rodcsenkov-törvényt

ĀA törvény már az előkészítés szakaszában heves vitát váltott ki és konfliktusos helyzetet teremtett az Egyesült Államok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség között