Sport

Ezentúl 50 millió forint jár egy olimpiai aranyéremért

A magyar kormány jelentősen megnövelte az olimpiai helyezett, valamint a kiemelt világeseményeken jó helyezést elért sportolóknak adott pénzjutalmak összegét - számolt be róla az mfor.hu.

Ezentúl 50 millió forint jár egy olimpiai aranyéremért
A korábbiaknál is jóval magasabb pénzjutalmat kapnak ezentúl az olimpiákon jól szereplő magyar sportolók
Fotó: AFP/Behrouz Mehri

A versenyzői pénzjutalmak a döntés értelmében a nyári és a téli olimpiák esetében ezentúl így néznek ki:

  • Aranyérem 50 millió forint
  • Ezüstérem 35,7 millió forint
  • Bronzérem 28,5 millió forint
  • IV. helyezés 21,5 millió forint

De még a nyolcadik helyen végzett versenyző is kap 2,8 millió forint állami jutalmat. Mindez komoly emelést jelent, hiszen egy olimpiai bajnok eddig 35 millió forintot kapott, az ezüstérem 25 millió forintot, a bronzérem 20 millió forintot ért. Míg a nyolcadik helyezett 2 millió forintot kapott a teljesítményéért.

Az olimpikonok mellett a paralimpiai versenyzők helyezéseiért járó támogatások összegét is módosította a kormány, és ezentúl önálló jutalmazási listát kapnak a nyári és téli paralimpiai játékok legjobbjai. A rendelkezés értelmében a paralimpiai bajnokoknak 17,5 millió forintos jutalom jár, az ezüstérmesek 12,5 millió, a bronzérmesek pedig 10 millió forinttal lesznek gazdagabbak.

Az olimpiai versenyszámban elért világbajnoki vagy Európa-bajnoki cím is többet ér a jövőben. Eddig a világbajnok kétmillió forintot kapott, ez az összeg 6,2 millió forintra nő, míg az Európa-bajnok az eddig egymillió forint helyett 3,7 millió forint jutalomban részesül.

Kapcsolódó írásaink