Sport

Kézilabda: Vereséggel jutott tovább a magyar válogatott az Európa-bajnokságon

A magyar női kézilabda-válogatott 28-24-re kikapott a világbajnok Hollandiától a dániai Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, kedden, így a koldingi C csoport második helyén végzett, és nem visz magával pontot a középdöntőben.

Kézilabda: Vereséggel jutott tovább a magyar válogatott az Európa-bajnokságon
Kovacsics Anikó (jobbra) gyötri Angela Malensteint
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Claus Fiske

A hollandok világbajnok csapatából hiányzott Estavana Polman, az egy évvel ezelőtt Japánban rendezett torna legértékesebb játékosának választott irányító súlyos térdsérülés után gyógyul.

A hollandoknak mindenképpen le kellett győzniük a magyarokat a továbbjutáshoz, és a kora esti horvát-szerb mérkőzés eredménye (25-24) miatt a magyar együttes csak akkor eshetett volna ki, ha legalább 19 góllal veszít.

Eleinte szorosan alakult az állás, majd egy 6-1-es sorozattal elléptek a pontosabban támadó és mozgékonyabban védekező magyarok (12-8). A folytatásban csökkenteni tudta hátrányát a világbajnok, de a szünetben így is kétgólos hátrányban volt.

A 39. percben némileg megtört a magyarok lendülete, ellenfelüknek csak minden második góljára tudtak válaszolni, így Hollandia fordítani tudott. Az utolsó öt perc 25-23-as állásról kezdődött, ám a többet hibázó magyar válogatottnak nem volt esélye az egyenlítésre, és végül négy találattal kikapott.

A mezőny legeredményesebb játékosa Kelly Dulfer volt, aki 11 lövésből nyolc gólt dobott. A Ferencváros holland jobbszélsője, Angela Malestein kilenc kísérletből ötször talált be. A kapusok közül Tess Wester kilenc, Bíró Blanka nyolc lövést védett.

A két csapat 45. egymás elleni mérkőzésén negyven magyar győzelem mellett ötödször nyertek a hollandok.

Danyi: Nagyon csalódottak vagyunk

„A második játékrészben inkább a hollandoknak lett volna okuk görcsösen játszani, mégis mi erőlködtünk. Ritmust, lendületet veszítettünk, beszűkült a támadójátékunk és védekezésben is hibáztunk, könnyű gólokat engedtünk az ellenfélnek.

Nagyon csalódottak vagyunk, hiszen nyerni szerettünk volna, de az épülés és a tapasztalatszerzés az elsődleges célunk ezen a tornán, van még lehetőségünk javítani, szeretnénk minél sikeresebbek lenni” - nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának Danyi Gábor szövetségi kapitány.

A magyarok csütörtökön szabadnaposak lesznek, szombaton a németekkel, hétfőn a románokkal, kedden pedig a hétszeres Európa-bajnok norvégokkal találkoznak. A csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek

Női kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, C csoport:
Hollandia-Magyarország 28-24 (13-15)
Kolding, v.: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)
Lövések/gólok: 48/28, illetve 47/24
Gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
Kiállítások: 4, illetve 2 perc
Magyarország:
Bíró - Lukács 3, Klujber 2, Kovacsics 4, Tóvizi 2, Szöllősi-Zácsik 4, Schatzl 1, cserék: Tomori, Háfra 4, Lakatos, Helembai 2, Márton 2, Csiszár-Szekeres, Kácsor, Faluvégi, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

Kapcsolódó írásaink