Sport

Kovacsicsék a szebbik arcukat mutatták Koldingban

A tízgólos Szöllősi-Zácsik Szandra főszereplésével a magyar válogatott legyőzte a hollandok ellen meglepetésre nyerni tudó szerbeket, s élnek továbbjutási reményei

A magyar válogatott a horvátoktól elszenvedett vereség után javuló játékkal 38–26-ra legyőzte azt a szerb együttest, amely szombaton hatalmas meglepetése megverte a világbajnok hollandokat. A továbbjutáshoz csapatunknak kedden minden bizonnyal pontot kell szereznie a holland együttestől Koldingban.

Kovacsicsék a szebbik arcukat mutatták Koldingban
Szöllősi-Zácsik Szandra (2-es mezben) évek óta nem játszott ilyen jól a válogatottban, igazi vezéregyénisége volt a csapatnak, tíz gólt szerzett a szerbek ellen
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Bo Amstrup

A szerbek bebizonyították, hogy kézilabdában sincs lehetelten, megfelelő akarattal. A tavalyi világbajnokságon hatodik helyen végzett válogatott koronavírusos megbetegedések miatt az Európa-bajnokságon azonnal karanténba került, s csak szombaton délben dőlt el, hogy 14 fős kerettel, koldingi edzés nélkül a péntekről elhalasztott mérkőzést lejátszhatja a holland együttes ellen. Ezek után biztos tippnek tűnt a világbajnok csapat győzelme, amely a szünetben már 15–9-re vezetett, ráadásul a szerbek legjobbja, Andrea Lekics súlyos Achilles-sérülést szenvedett, a világklasszis játékos vasárnap meg is operálták Dániában.

Az utolsó negyedórában Jovana Risovics kapus bravúrosan védett, s a szerbek létszámfölényes támadójátékot és öt-egyes védekezést alkalmazva 7–0-ás sorozatot produkáltak, és hatgólos hátrányból az ötvenedik percben átvették a vezetést, majd a 11 gólos Katarina Krpezs-Slezak főszereplésével óriási meglepetésre 29–25-re győztek.

Ezzel még nagyobb lett a magyar válogatott második mérkőzésének a tétje, amelyben az dőlhetett el, hogy a horvátoktól elszenvedett váratlan vereség után bukás vagy továbbjutás lehet az Eb-n. A két csapat játékosai jól ismerik egymást, hiszen a szerb csapatból tizenketten játszanak vagy játszottak magyar klubcsapatokban. Az első mérkőzéshez képest Kovacsicsék védekezése jelentősen feljavult, Bíró Blanka is sokkal hatékonyabban védett, így a szerbek csak 11 gólt dobtak az első félidőben. Szöllősi-Zácsik Szandra pedig fénykorára elékeztető bátorsággal és pontossággal bombázott – nyolc lövésből hat gól ­–, a szélsőjátékosaink remekeltek, Lukács Viktória négyszer volt eredményes, s így együttesünk 20–11-re vezetett.

A magyar csapat tagjai azonban nem dőlhettek hátra, mert a szerbek a hollandokat a második félidőben 20–10-re verték. A mieink azonban tanultak a világbajnokok vereségéből, továbbra is fegyelmezetten védekeztek, Szöllősi-Zácsik pedig átlövésből gyártotta a gólokat – tízig jutott – , és szélsőink is jól céloztak, Schatzl hatszor volt eredményes. Ráadásul a szerbek hét a hat elleni játékuk teljesen csődöt mondott, még Bíró Blanka is dobott gólt az üres kapuba, így csapatunk 38–26-ra nyert.

„A horvátok elleni vereség után sikerült a fejekben rendet tenni – nyilatkozta Danyi Gábor szövetségi kapitány. – Mindenki megértette, hogy miért vagyunk itt. Kollégám, Elek Gábor ötlete volt, hogy Háfra helyett Szöllősi-Zácsik kezdjen, aki ezt a döntést góljaival igazolta. Nem szeretnék számolgatni az utolsó csoportmérkőzés előtt, kedd este nyerni szeretnénk a hollandok ellen.”

Körbeverés esetén előfordulhat, hogy együttesünk egy győzelemmel nem jut tovább, s kedden befejeződik számára az Eb.

Kapcsolódó írásaink