Sport

Bach az egyetlen jelölt a NOB elnöki posztjára

A szervezetet jelenleg vezető Thomas Bach az egyetlen jelölt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztjára. A 66 éves német sportvezetőnek nem lesz kihívója a jövő márciusi, athéni tisztújító kongresszuson, újraválasztása így csak formalitásnak tűnik. A vívásban az 1976-os olimpián csapatban aranyérmes Bach 2013 óta vezeti a NOB-ot, újabb hivatali ideje a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia után kezdődik és 2025-ig tart majd.

Bach az egyetlen jelölt a NOB elnöki posztjára
Thomas Bach
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A koronavírus-járványtól különösen sújtott Indiában elsőbbséget fognak élvezni a sportolók az oltásnál, ha meglesz a szükséges vakcina. A prioritásról az ázsiai ország sportminisztere beszélt, hangsúlyozva, hogy India minden idők legnépesebb versenyzői csapatát tervezi indítani a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián.

Eddig már több mint százan szereztek kvótát a jövő évi ötkarikás játékokra. A részvételi rekordot a 2016-os riói olimpia tartja, ahol 117-en versenyeztek az ázsiai ország képviseletében.

Csak a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés 960 millió dolláros pluszköltséget jelent a jövő nyárra halasztott tokiói nyári olimpia szervezőinek. A játékok egyéves eltolása összesen mintegy 1,9 milliárd dollárjába fog kerülni a japánoknak, ebből közel egymilliárdot a pandémiával szembeni intézkedésekre fordítanak.

A nyári olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik, a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják majd Tokióban. Visszakerült a Tokiói-öbölbe a jövő nyárra halasztott olimpia egyik legfontosabb szimbóluma, az ötkarika.

Az együtt 33 méter széles, 15 méter magas, 69 tonna súlyú karikákat először januárban állították ki a játékok színhelyén, majd augusztusban karbantartási munkálatok miatt elkerült az uszályról. Az ötszínű jelképet újrafestették és minden este kivilágítják. A tervek szerint az olimpia utolsó napjáig lesz látható a Tokiói-öbölben.

Az ökölvívók áprilisban ugyanott, vagyis Londonban folytatják a tokiói olimpiára selejtező tornájukat, amely idén március közepén három nap után félbeszakadt a koronavírus-járvány miatt. Az angol fővárosban Gálos Roland kvótát szerzett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes munkacsoportjának irányításával újítják fel a nyolc férfi és öt női súlycsoportban zajló európai kvalifikációt, amelynek ezúttal is a Copper Box Arena ad otthont 2021. április 22. és 26. között, várhatóan zárt ajtók mögött. 

Kapcsolódó írásaink