Sport

Caeleb nem celeb

Négy világcsúcsot úszott Budapesten a Nemzetközi Úszóliga sorozatán a Cali Condors amerikai olimpiai bajnoka

A magyar főváros egyik kedvenc versenyszínhelye volt már eddig is a 24 éves floridai Caeleb Dresselnek, aki a 2017-es világbajnokságon hét számban indult, és hét (!) aranyérmet nyert. Most pedig az ISL-sorozatban komoly szerepe volt abban, hogy csapata, a Cali Condors nyerte a viadalt.

Caeleb nem celeb
Pezsgett a Duna Aréna vize, valahányszor Caeleb Dressel hasított benne
Fotó: Instagram

A floridai Dressel családban régóta az úszás körül forog minden. Caeleb és mindhárom testvére versenyszerűen sportol. De értelemszerűen ő, sorrendben a harmadik gyermek a legeredményesebb. Augusztusban múlt 24 éves, s az éremgyűjteménye máris vitrineket tölt meg: két olimpiai aranyérem a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiáról (mindkettő az amerikai váltó tagjaként), aztán a 2017-es budapesti vb-n hét aranyérem (öt egyéni számban), két évvel később a világbajnokságon újabb hat arany és két ezüst. Caeleb Dressel a gyors- és pillangóúszás sprintszámaiban tucatnyi világcsúcsot jegyez 50 méteres és rövidpályás világversenyeken egyaránt. Iskolásként Jacksonville-be a Cápákhoz járt úszni a szülővárosából, Green Coves Springsből, majd az egyetemi évek alatt a University of Florida ösztöndíjasa volt (2014-től 2018-ig), innét került az amerikai úszóválogatottba.

Együtt versenyzett többek közt a csodaúszó, huszonháromszoros olimpiai bajnok Michael Phelpsszel, amiből sokat profitált, egyrészt elleste a küzdelem apró trükkjeit, másrészt megtanulta, hogyan ne építse magánéletét, médiaszerepléseit. Phelps ugyanis amekkora sztár volt, akkorát bukott, amikor a viselt dolgai nem nyerték el az amerikaiak tetszését. Bár nem rejtőzködik, a közösségi médiát csak csínján használja. Insta-oldalát 279 ezren követik, míg például a már visszavonult Phelpsét 3.3 milliónyian. És nem is az a szószátyár fajta. A legutolsó bejegyzésének szöveges része: világcsúcs. Mellette három fotó a vízből derékig kiemelkedő és hitetlenkedő arcot vágó, bal karján, vállán művészien tetovált Caeleb Dresselről. Mindazonáltal a hosszú budapesti tartózkodás alatt nemcsak medenceközeli képeket tett ki az oldalára, október utolsó napján például egy vicces boldog halloween videót osztott meg követőivel.Gainesville-ben lakik, karantén idején a garázsában berendezett edzőteremben tudott kondizni. Barátnők nincsenek a láthatáron, de Jane-t, a fekete labradort előszeretettel hívja „az én kis hölgyemnek”. Még Speedo márkájú trikója is van az uszodát láthatóan kedvelő ebnek. És igen, van mit a tejbe aprítania, koronavírus idején csakis saját jetjén repül. w

Kapcsolódó írásaink

Wladár−Petrov-párharc

ĀÚszás. Felkavarta az indulatokat a rendkívüli tisztújító közgyűlés a sikersportágban, kihívója akadt az elnöknek