Sport

Ha ebbe nem bukik bele Joachim Löw, akkor mibe fog?

A német válogatott a tétmérkőzéseken írott történelme legsúlyosabb vereségét szenvedte el Sevillában, de a kapitánynak esze ágában sincs lemondani

A német labdarúgó-válogatott 1908 óta íródó történelme legsúlyosabb vereségét szenvedte el a spanyolok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen. A sokkoló 0–6 után a média – a szurkolók többségéhez hasonlóan – Joachim Löw szövetségi kapitány lemondását követeli.

Ha ebbe nem bukik bele Joachim Löw, akkor mibe fog?
A Manchester City húszéves játékosa, Ferran Torres mesterhármast ért el
Fotó: AFP/Cristina Quicler

Sevilla városához eddig a német futballban a feltámadás, a dicsőség, a diadal szavak társultak – 1982-ben a Nationalelf a hosszabbításban 1–3-ról felállva egyenlített a franciák ellen, majd tizenegyespárbajban kiharcolta a világbajnoki döntőbe jutást. Kedd este óta azonban Sevilla az összeomlás, a szégyen és a bukás szinonimája is egyben. A Joachim Löw által irányított német válogatott megalázó, 6–0-s vereséget szenvedett a Nemzetek Ligája A osztályának egyik csoportdöntőjében. A spanyolok kitűnően játszottak – különösen a három gólig jutó Ferran Torres vagy a nagyon fontos első gólt szerző Álvaro Morata –, de róluk a világsajtóban – és érthetően Németországban – azóta sokkal kevesebb szó esik, mint a vesztesekről.

A német válogatott története során korábban csak egyszer, 1931-ben az osztrákoktól kapott ki hat góllal, súlyosabb vereséget pedig ugyancsak egyszer, 1911-ben, az angol amatőr válogatottól szenvedett el. Másképpen fogalmazva: az A válogatott mezét viselő német (vagy hajdanán nyugatnémet) profi futballistákat még soha nem vertek meg ennyire, mint ahogyan ez az eddigi legsúlyosabb vereség is egyben tétmérkőzésen.

A német csapat éppen olyan megalázó szerepbe kényszerült a mérkőzésen, mint amilyenbe kényszerítette 2014-ben a brazilokat a vb-elődöntőben, vagy amilyenbe a Bayern München augusztusban az emlékezetes 8–2 alkalmával a Barcelonát a BL-negyeddöntőben. Lothar Matthäus és Jürgen Klinsmann az utóbbi években ritkán értett egyet, most igen, mégpedig abban, hogy vissza kellene hívni a válogatottba a három „veteránt”, Thomas Müllert, Mats Hummelst és Jerome Boatenget. Noha Klinsmann úgy fogalmazott: „nem látok okot a pánikra és egy új kapitány kinevezésére”, és Oliver Bierhoff csapatmenedzser is azt mondta, hogy a kapitány változatlanul élvezi a bizalmat, ezen ez a vereség nem változtat, a német sajtó szerint elérkezett az idő a csapatot 2006 óta irányító Löw leváltására. A német válogatott a 2018-as vb kezdete óta három torna (a vb és két NL-kiírás) csoportszakaszának egyikéből sem tudott továbbjutni. A Kicker sportmagazinban szavazó szurkolók 93,7 százaléka szerint Joachim Löw már nem alkalmas a német válogatott irányítására.

Nemzetek Ligája, csoportkör, 6. forduló. A osztály. 3. csoport: Horvátország–Portugália 2–3, Franciaország–Svédország 4–2. A végeredmény: 1. Franciaország 16 pont, 2. Portugália 13, 3. Horvátország 3, 4. Svédország 3. 4. csoport: Spanyolország–Németország 6–0, Svájc–Ukrajna (elmaradt, a mérkőzés sorsáról az UEFA dönt). Az állás: 1. Spanyolország 11 pont, 2. Németország 9, 3 Ukrajna 6 (5), 4. Svájc 3 (5).  C osztály. 1. csoport: Luxemburg–Azerbajdzsán 0–0, Montenegró–Ciprus 4–0. A végeredmény: 1. Montenegró 13 pont, 2. Luxemburg 10, 3. Azerbajdzsán 6, 4. Ciprus 4. 4. csoport: Albánia–Fehéroroszország 3–2, Kazahsztán–Litvánia 1–2. A végeredmény: 1. Albánia 11 pont, 2 Fehéroroszország 10, 2.  3. Litvánia 8, 4. Kazahsztán 4.  D osztály. 1. csoport: Málta–Feröer szigetek 1–1, Andorra–Lettország 0–5. A végeredmény: 1. Feröer szigetek 12 pont, 2. Málta 9, 3. Lettország 7, 4. Andorra 2. 2. csoport: Gibraltár–Liechtenstein 1–1. A végeredmény: 1. Gibraltár 8 pont, 2. Liechtenstein 5, 3. San Marino 2. (A további szerdai mérkőzések lapzárta után értek véget.)

Kapcsolódó írásaink

Itt az újabb magyar futballcsoda

ĀMagyarország–Törökország 2-0 - A magyar labdarúgó-válogatott elképesztő tettet vitt véghez - Dibusz szerint erre talán még ők sem számítottak

Szoboszlai az Eb-re lőtte a válogatottat

ĀElképesztő magyar siker - Gulácsi hibája sem számított, a hajrában Nego nagyon higgadtan egyenlített, majd Szoboszlai irgalmatlan nagy gólt lőtt a hosszabbításban - 2-1 a vége