Sport

Harcos futamgyőzelemmel lett hetedszer vb-győztes Lewis Hamilton

A valószínűségszámítás mit sem ér a sportban. Kivéve amikor mégis. A brit Lewis Hamilton a hatodik helyről indulva, nagyot versenyzett Isztambulban, s nemcsak a pódium tetejére ugorhatott a végén, de a világbajnoki pontversenyben olyan előnyt szerzett, ami behozhatatlan.

Harcos futamgyőzelemmel lett hetedszer vb-győztes Lewis Hamilton
Lewis Hamilton könnyek között, a hetedik világbajnoki címét ünnepelve
Fotó: AFP/TOLGA BOZOGLU

A sors nagy rendező. Lewis Hamilton az idei tizennegyedik Forma-1-es futam időmérője előtt Sarah Bernhardtot elhalványító jelenetet adott elő arról, micsoda pénzkidobás és feleslegesség volt újra aszfaltozni a 2011 óta nem használt isztambuli pályát, ami így olyanná vált, mint a jégpálya. De ezt a sírdogálást bárki előadhatta volna, hiszen a vizes aszfalt mindenkinek egyformán csúszott. Ezt követően olyan időmérőt mentek szombaton, amelyen minden autósport szerelmes lerághatta a tíz körmét. Eső miatti megszakítás, állandósuló kipörgés, harc az elemekkel, s a vége az lett, hogy életében először ért el pole pozíciót a nagyon bátran versenyző kanadai Lance Stroll (Racing Point). A rózsaszínűek másik autója Sergio Pérezzel a harmadik rajtkockát érő helyen végzett, köztük Max Verstappen (Red Bull), miközben a Mercedes két pilótája, a pontversenyt magasan vezető Hamilton és Valtteri Bottas csak a hatodik és a kilencedik helyről rajtolhatott vasárnap.

A verseny napjára sem javult fel az idő. Vizes és hideg aszfalt várta a pilótákat egy olyan őrültnek ígérkező futammal, amelynek a végeredményét megjósolni se merték a szakértők. Nézőként persze ennek csak örülni lehetett: végre egy igazi verseny!

Lewis Hamilton ér be a célba a Török Nagydíjon
Lewis Hamilton ér be a célba a Török Nagydíjon
Fotó: AFP/TOLGA BOZOGLU

Az első rajthelyről Lance Stroll a legnagyobbakat megszégyenítő ritmusban, jól rajtolt, Verstappen beragadt, Pérez bezárt a másodikra, Hamilton feljött három helyet, Ocon (Renault) és Bottas piruettezett az első kanyarban. Az 58 kör alatt oda-visszavágások követték egymást. A legizgalmasabb talán az volt, amikor a tizennyolcadikban Verstappen a második helyen száguldó Pérez nyakára mászott, de nem sikerült az előzés, teljesen megpördült a Red Bull, és Verstappen öt helyet vesztett. De megúszta a balesetet. A vb-pontversenyben második Bottas újra és újra elmérte a féktávot, pörgött-forgott, miközben az volt a matek, hogy ha Hamilton nyolc ponttal megelőzi istállótársát, akkor mindegy, ki nyeri a futamot, övé a vb-győzelem. A hatszoros világbajnok brit ezen a napon végig úgy versenyzett, hogy előre és maga mögé is figyelt. Húsz körrel a vége előtt az élen haladó két Racing Point közül Strollt kivették kerékcserére, s ez lett a veszte. Az új gumik nem működtek. Pérezt legyűrte Hamilton, és a Ferrarik Charles Leclerc és Sebastian Vettel feljöttek mögé. Az utolsó körben még volt egy csavar: Pérez kis híján elbukta a második helyet, a négyszeres világbajnok Vettel pedig felugorott a harmadikra. Lewis Hamilton pedig újra bizonyította, ő a legnagyobb. Bár nagyon nem az ő versenye volt a Török Nagydíj, mégis elsőként ért célba. Így lett hetedszer világbajnok (befogva a legendás Michael Schumachert). 

Kapcsolódó írásaink