Sport

Meleget a jegeseknek

Hosszas huzavona után Szoboszlai Dominik csatlakozhatott Telkiben a magyar válogatott keretéhez

Kedden még csak néhány perce jártunk a délutánban, amikor az MLSZ a közösségi média csator­náit kihasználva tudatta a szurkolókkal: megérkezett Szoboszlai Dominik Telkibe. Ezzel alighanem eldőlt Marco Rossi csütörtöki kezdő tizenegyének összetétele – noha azt a kapitány majd csak bő egy órával a kezdés előtt hozza nyilvánosságra. Már csupán egyetlen nap van az Eb-szereplésről döntő találkozóig.

Meleget a jegeseknek
Az újonc Könyves Norbert góljával szerzett vezetést (és aztán győzött) a magyar válogatott októberben Belgrádban. Nikolics, Nagy Ádám, Bese és Kalmár (erősen takarva) érkezik ünnepelni
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A hétfői bizonytalanság után még késő este megérkezett az éppen annyira jó, mint amennyire érthetetlen fordulat: az RB Salzburgnál levett tesztek pozitív minősítése tévesnek bizonyult, az érintett hat válogatott játékos, köztük a Magyarországra hazakészülő Szoboszlai Dominik, egyetlen további apró feltétel teljesülése esetén, csatlakozhat nemzeti tizenegyéhez. Az egyetlen feltétel az osztrák egészségügyi hatóság formális, de nagyon fontos engedélye volt, ami aztán kedd délelőtt megérkezett. Az érintettek fele csatlakozhatott az osztrák kerethez, a légiósok pedig hazaindulhattak. Szoboszlai Dominik szerencsére nem túl messzire: 12 óra 12 perckor megérkezett Telkibe a kerethez.

Szoboszlai – noha, hogy mást ne említsünk, második éve játszik a Bajnokok Ligájában, úton van a „magyar rekordot” jelentő negyedik osztrák bajnoki címe felé – még mindig „csak” egy húszéves fiú, a vá­logatott keret egyetlen, a kétezres években született, legfiatalabb tagja. Ennyire kulcskérdés volt az ő hazatérése? Mert mind a sajtóhírek, mind a közösségi média reak­ciói ezt erősítik meg.

Helyesen, mert tényleg kardinálisnak tekinthető kérdés volt. Részben azért, mert a legfiatalabb egyben a legértékesebb játékos is a keretben, aki kifejezetten jó formában futballozik a szezonban. A szeptemberi, oroszok elleni válogatott mérkőzéstől és a Bayern München elleni BL-találkozótól eltekintve minden idénybeli mérkőzésén szerzett vagy előkészített egy gólt. Az elmúlt időszakban a válogatott kereten belül is kulcsemberré nőtte ki magát, a legnehezebb pillanatokban is megjátsszák őt a társak, keresik labdával. Bár Kalmár Zsolt eredményesen helyettesítette Szoboszlai Dominikot a bolgárok elleni pótselejtezőn (egy gól, egy gólpassz), elvitathatatlan, hogy a magyar válogatott támadójátéka gazdagabb, ha a „tízes” posztján a salzburgi légiós játszik. Még valami: a Rossi-érában a magyar gólok több mint fele rögzített játékhelyzet után született. Szoboszlainak pedig ez (is) nagy erőssége.

Érkezésével talán Marco Rossi is tartja a véleményét: ötven-ötven százalékosnak ítéli meg az esélyeket. A kapitány elsősorban az izlandiak rutinját, összeszokottságát, a nagy mérkőzéseken szerzett tapasztalatát emelte ki – okkal. Ugyanakkor, az elmúlt évek változásainak is tulajdoníthatóan, eljutottunk végre oda, hogy a magyar keret játékosai szerepelnek tekintélyesebb klubokban. Noha részben az izlandi keret magasabb átlagéletkorával is magyarázhatóan, de a miénk az értékesebb játékosállomány (a Transfermarkt.de szerint 72,20 millió euró, szemben az északi válogatott 58,25-jével), más kérdés, hogy a 25 millióra értékelt Szoboszlai kiesésével ez a különbség bőven eltűnt volna.

Érdekes még egy kicsit összehasonlítani a két keretet: náluk öt topligás játékos szerepelt, Rúnarsson (Arsenal), Bjarnason (Brescia), Gylfi Sigurdsson (Everton), Gudmundsson (Burnley), Finnbogasson (Augsburg), de egyikük sem BL-szereplő. Abból a többiek közül is csak egy akad: az egyébként jogi diplomát szerzett Ögmundur Kristinsson, aki azonban még nem védett ősszel a klubjában tétmeccsen. Nálunk ellenben Gulácsi Péter és Willi Orbán BL-elődöntőt játszott augusztusban, s Bundesliga-játékos még Sallai Roland és Szalai Ádám is, noha utóbbi az elmúlt időszakban nem kapott szerepet a Mainzban. A két lip­csein kívül ellenben BL-szereplő Szoboszlai Dominik is.

Felejtsük el a kilencvenes éveket!

Tizenegy mérkőzést vívott eddig egymással a két válogatott, a legutóbbi, marseille-i Eb-csoportmeccsen kívül ötöt Budapesten, ötöt pedig Reyjavíkban. A hazai mérleg eddig – igaz, ellentétben a mostani helyzettel, mindig közönség előtt játszva – négy győzelem, egy vereség. Mind a három eddigi izlandi siker 1992 júniusa és 1995 júniusa között született, világbajnoki selejtezőn kétszer, Eb-selejtezőn egyszer nyertek. A legutóbbi hazai találkozón 4–0-ra diadalmaskodtunk, a mostani vendégkeretből Birkir Saevarsson, Aron Gunnarsson, Birkir Bjarnason és Alfred Finnbogason is játszott azon a mérkőzésen.
(AD)

A miniszter dédunokája is itt lesz

Nálunk Szalai Attila az egyetlen játékos a keretben, akinek az édesapja is válogatott volt – az izlandiaknál is akad egy: Albert Gudmundsson, aki a dédapja nevét viseli, ez fontos. Az AZ 23 éves csatárának édesapja Gudmundur Benediktsson, a helyi Hajdu B. István, a legfontosabb válogatott mérkőzések kommentátora, maga is válogatott focista. Az édesanyja, Kristbjörg Ingadóttir is válogatott futballista volt, miként az anyai nagyapa, Ingi Björn Albertsson, aki 1987 és 2002 között az izlandi élvonal gólrekordját is tartotta. S most jön az újabb csavar: Albert Gudmundsson azonos nevű dédapja a valaha volt első izlandi profi futballista, aki a múlt század derekán a skót Rangers, az angol Arsenal, a francia Nancy, az olasz AC Milan, majd a francia RC Paris és OGC Nice csatára volt. Pályafutása befejezése után politikai pályára lépett, tizenöt éven át volt országgyűlési képviselő, az Althingi tagja, pénzügy- és ipari miniszter. A család minden említett tagja szerzett gólt az izlandi válogatottban…
(RR)

Kapcsolódó írásaink