Sport

Síléc helyett bringával jutott a csúcsra

Idén arattak a szlovén versenyzők a Grand Tour-versenyeken

Remek idényt zárt a 31 éves Primoz Roglic, aki a Tour de France-on második lett, a hétvégén pedig megvédte címét a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen.

Síléc helyett bringával jutott a csúcsra
A négy szakaszgyőzelem közt akadt ilyen fölényes is Roglicnak
Fotó: AFP/Oscar del Pozo

„Nem tudom, hogy én vagyok-e a legjobb Grand Tour-versenyző, de azt igen, hogy a legjobb voltam ezen a Vueltán” − mondta a szlovén Primoz Roglic, aki négy szakaszon diadalmaskodott, és az összetett első helyezettet megillető piros trikó megszerzése mellett elsőként zárt a pontversenyben is. A 31 éves versenyző nem egyenes úton jutott fel kerékpárral a csúcsra, mert a Szlovéniában sikersportágnak számító síugrással kezdte, ahol tehetségét junior világbajnokságon nyert aranyéremmel bizonyította. Egy nagy bukás és súlyos sérülés után 23 éves koráig repülve versenyzett a méterekkel, csak hét éve váltott kerékpárra. S hogy ebben a kemény, profi sportágban sem volt tehetségtelen, azt jelezte, hogy két év múlva első szlovén versenyzőként szakaszt nyert a Tour de France-on, amelyen tavaly már negyedik lett, idén pedig honfitársa, Tadej Pogacar mögött a második. A vasárnap befejeződött Vueltán visszavágott az ecuadori Richard Carapaznak, akitől tavaly kikapott a Giro d’Italián.

Roglic 13 esztendő után hajtotta végre azt a bravúrt, hogy egy háromhetes körversenyt és az öt legrangosabb egynapos viadal, a Monumentumok egyikét is megnyerte egyazon az évben: októberben a Liège–Bastogne–Liège-en diadalmaskodott. „Minél többször nyersz, annál jobban megtanulod kiélvezni a sikert. A versenyek különbözők, minden győzelem más, nem lehet összehasonlítani őket. Csodálatos így zárni egy ilyen különleges idényt. Hogy mit hoz a jövő? Vannak még céljaim, amiket el szeretnék érni a pályafutásomban. Ez óriási motivációt jelent számomra a következő évekre” − nyilatkozta a hazájában nemzeti hős Roglic.

Kapcsolódó írásaink