Sport

Súlyos betegséggel küzd Sir Bobby Charlton

Labdarúgás. A fejelés károsíthatja az agyat a Glasgow Egyetem tanulmánya szerint, veszélyben a fiatal focisták

Maradj erős, szeretünk! − írta Marcus Rashford, a Manchester United  angol válogatott csatára klubja legendájának, Sir Bobby Charltonnak, akinél a BBC beszámolója szerint az orvosok demenciát – időskori szellemi leépülést – diagnosztizáltak.

Súlyos betegséggel küzd Sir Bobby Charlton
Tiszteletre méltó a legenda életútja
Fotó: AFP/Oli Scarff

A 83 éves világbajnok futballista felesége, Lady Norma Charlton reményét fejezte ki, hogy a diagnózis ismerete – erről először a Telegraph számolt be − segíthet másoknak is a betegség leküzdésében. A Manchester United közleményében azt írta: Klubunk minden tagja szomorú, hogy ez a szörnyű betegség sújtja Sir Bobby Charltont. Továbbra is szeretetünket és támogatásunkat ajánljuk Sir Bobbynak és családjának.

Nem egyedi Charlton betegsége, az 1966-ban világbajnokságot nyert angol futballválogatott ötödik tagja, akinél demenciát diagnosztizáltak. Idén júliusban elhunyt testvére, Jackie és a pénteken meghalt  Nobby Stiles mellett Martin Peters és Ray Wilson is hasonló betegségben szenvedett.

A BBC 2017-ben készített dokumentumfilmjében Stiles fia, John elmondta Alan Shearernek, a kilencvenes évek legendás angol csatárának, meg van győződve arról, hogy a futball okozta apja demenciáját. Ezt támasztotta alá a Glasgow Egyetem tavalyi tanulmánya, amely szerint a volt profi labdarúgók három és félszer nagyobb eséllyel halnak meg demenciában, mint az azonos korú emberek az általános népességben. Mindezek miatt az angol labdarúgó-szövetség (FA) javasolta a kluboknak, hogy a 18 éven aluli játékosok fejelését csökkentsék az edzéseken.

A magyar labdarúgó-legendák közül a 2006-ban elhunyt Puskás Ferenc utolsó éveit nehezítette meg az Alzheimer-kór.

Kapcsolódó írásaink

Ronaldo visszatért

ĀLabdarúgás. A portugál szupersztár beállt a második félidőben, és győzelemre vezette a Juventust, míg a Barcelona rossz sorozata tovább tart a La Ligában