Sport

Fákat ültettek a 2022-es magyarországi kézilabda-Eb szervezői

A Pest megyei Kosd település adott otthont október 29-én az EHF EURO 2022 és a WWF Magyarország közös környezetvédelmi kezdeményezése nyitóeseményének - derül ki a szervezők által lapunkhoz eljuttatott közleményből. Az erdősáv-rekonstrukció a DO MORE program része, melynek célja a sportesemény környezeti lábnyomának csökkentése. A mostani akció keretében fákat ültettek Kosdon, Puskás Péter énekes, színész és Follow Anna, a közösségi média népszerű szereplője is

Fákat ültettek a 2022-es magyarországi kézilabda-Eb szervezői
Az EHF EURO 2022 és a WWF Magyarország közös környezetvédelmi kezdeményezése Kosdon
Fotó: MH

2022 januárjában Magyarország és Szlovákia közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságnak ad otthont. Az Eb hazai szervezői egy teljesen új koncepcióval készülnek a tornára: a cél, hogy az Európa-bajnokság közösségi és fesztiválélményt nyújtson, valamint minél több embert megmozgasson, korosztálytól függetlenül. Ezt takarja a WATCH GAMES. SEE MORE. szlogen és brand, amely nemcsak gasztronómiai, kulturális és szórakoztató programokat kínál, hanem környezetvédelmi kezdeményezéseket is.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi felelősségvállalásra, a fenntarthatóságra, ennek érdekében dolgozták ki a DO MORE programot. A program egyik kiemelt célja (a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás akciói mellett), hogy a lehetőségekhez mérten csökkentik az Európa-bajnokság szén-dioxid lábnyomát – egy még zöldebb jövő érdekében.

A WWF Magyarország felmérte az Eb-n résztvevő csapatok utazásának szén-dioxid-kibocsátását, melyet körülbelül 185,5 tonna egyenértékre becsült. Ezt a karbonlábnyomot kívánják ellensúlyozni az élőhely-rekonstrukciós programjukkal. Céljuk a természetes élőhelyek kiterjedésének növelése, ökológiai hálózatok kialakítása, a biodiverzitás megőrzése úgy, hogy közben egy település villámárvíz-fenyegetettségét is csökkentik.

Az együttműködés keretében a Pest megyei Kosd településen ültettek fákat, az élőhelyfejlesztés néhány évtized alatt képes elnyelni az említett szén-dioxid-kibocsátást. Emellett a monoton agrártájba ékelődött fás sávok búvóhelyet nyújtanak sok fajnak, élőhelyfolyosóként funkcionálnak, valamint az erózióvédelem és a mikroklíma-szabályozás tekintetében is eredményeket érnek el.

Bíró Szabolcs, az Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezetője így nyilatkozott a WWF Magyarországgal és Kosd településsel kialakított együttműködésről: „Első perctől kezdve kiemelt fontossággal bírt az Európa-bajnokság környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata. Egy világszintű sportesemény tömegeket mozgat meg ezáltal nagyon sok ember számára hívhatjuk fel a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. Példát kell mutatnunk, hogy igenis lehet környezettudatosan nagyszabású eseményt rendezni. Ennek érdekében hiteles programokban és hiteles partnerekkel működünk együtt, ilyen a WWF Magyarország is. Több mint egy éves együttműködésünknek pedig egy kiemelten fontos része a kosdi faültetés.”

Összesen 2,3 hektárnyi területen telepítettek fákat. A település központjához közeli dűlőutakra fás és cserjés sávokat ültettek: fáknak szelídgesztenyét és hársot, cserjeszinten pedig somot, csipkét, berkenyét, galagonyát, valamint nagyobb egybefüggő területet szelídgesztenyéből. Fontos, hogy mindegyik faj termése hasznosítható, a kiválasztásban Kurdi Ferenc, Kosd polgármestere segítette a szervezetet.

Az Európa-bajnokságot 2022. január 13. és 30. között rendezik (a hazai helyszínek Budapest, Debrecen és Szeged lesznek), a szervezőbizottság a torna kezdetéig további közösségi programokkal jelentkezik majd.