Sport

Élt a lehetőséggel a skót bringás

Kerékpár. Vízhordónak érkezett a Giro d’Italiára Tao Geoghegan Hart, s királyként távozott

Több esélyes kiesése után, meglepetésre Tao Geoghegan Hart nyerte a 103. Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt, aki Chris Froome után a második brit győztes.

Élt a lehetőséggel a skót bringás
Nem álmodott a győzelemről Hart
Fotó: AFP/Luca Bettini

„Hihetetlen! Legvadabb álmaim­ban sem gondoltam, hogy győzhetek, amikor elkezdtük a Girót” – árulta el Geoghegan Hart, aki az első szakaszon a 126. lett, s aki azzal a céllal indult pályafutása mind­össze negyedik háromhetes viadalán, hogy az Ineos Grenadiers esélyes versenyzőit segítse. Aztán csapattársa, a 2018-as Tour de France-győztes brit Geraint Thomas a harmadik szakaszon bukott, s csípőtörés miatt kénytelen volt feladni a versenyt. A viadal másik nagy esélyesének, a brit Simon Yatesnek pedig a koronavírustesztje lett pozitív, ezért a hatodik szakasz után nem folyathatta.

Mivel az Ineos elveszítette a csapatkapitányát, így Hart megkötöttség nélkül versenyezhetett, a 15. szakaszt megnyerte, de a hátránya csaknem három perc volt. Aztán a kegyetlen, magas hegyekkel nehezített szakaszokon ledolgozta hátrányát, majd a befejező időfutamon 39 másodperccel gyorsabb volt, mint riválisa, az ausztrál Jai Hindley. „Soha sem gondoltam, hogy Girót nyerhetek. Pályafutásom során arról álmodoztam, hogy egyszer az első tízben vagy az ötben végezhetek egy Grand Touron” – nyilatkozta szerényen a Londonban született skót bringás, akinek eddig a legjobb eredménye a huszadik helyezés volt a tavalyi Vuelta a Espanán.

Október elején Hart „vízhordónak” érkezett Palermóba, aztán kapott a sorstól egy nagy lehetőséget, amelyet tökéletesen kihasznált, s egy hatalmas trófeával és 300 ezer eurós pénzdíjjal távozott. A brit csapat tizenegyedik Grant Tour-győzelmét volt sportigazgatójának, a márciusban, negyvenéves korában szívrohamban elhunyt Nico Portalnak ajánlotta, aki kiemelten támogatta a fiatalokat. Ennek az eredménye, hogy tavaly a 22 éves Egan Bernal nyerte a Tour de France-t, az idén pedig Hart ért fel a csúcsra.

Kapcsolódó írásaink