Sport

Amputált lábú futó nem versenyezhet az épek mezőnyében a tokiói olimpián

Határozott a Sportdöntőbíróság

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata szerint Blake Leeper amerikai amputált lábú futó nem indulhat az épek mezőnyében.

Amputált lábú futó nem versenyezhet az épek mezőnyében a tokiói olimpián
Blake Leeper
Fotó: AFP

A 31 éves Leeper azért fordult fellebbezéssel a CAS-hoz a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) korábbi döntése ellen, mert speciális protézisével szeretett volna rajthoz állni a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián, illetve más versenyeken.
A CAS határozatának indoklásában szerepel, hogy a mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető versenyelőnyt jelentene számára az ép sportolókkal szemben, mivel a protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének. Leeper 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es londoni paralimpián. A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius a 2012-es olimpián szerepelhetett – mert a CAS 2008-ban számára kedvező döntést hozott –, de az elődöntőben utolsó lett, nem került a fináléba.

Kapcsolódó írásaink

Buborékok

ĀKorner. Nem Csiky Gergely színdarabjára utal a cím, hanem arra, hogy New York, Orlando és Párizs után Budapest is megmutathatja, hogyan kell biztonságos buborékot létrehozni két sportág világeseményein

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom