Sport

Különleges El Clásico

Labdarúgás. Ma délután a Camp Nouban csap össze a Barcelona és a Real Madrid, mindkét oldalon gondokkal teli a felkészülés, állítólag Zinédine Zidane jövője is a tét

A világ legnézettebb bajnoki mérkőzése, a spanyol El Clásico a története egyik mérföldkövéhez érkezett. Először vív egymással a Barcelona és a Real Madrid zárt kapuk mögött bajnoki mérkőzést.

Különleges El Clásico
Messi lőtte eddig a legtöbb gólt az El Clásicókon, de már 900 napja nem talált a Madrid hálójába
Fotó: AFP/Burak Akbulut

A rangadót, amelyen általában garantált a telt ház, s amelyre, figyelembe véve a külföldről érkező érdeklődést, talán kétszer is meg lehetne tölteni a Camp Nout, most a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályok miatt a nézők kizárásával rendezik meg. Ezúttal biztosan nem lesz olyan a hangulat, mint éppen húsz éve, amikor a katalánoktól a „királyi klubba” igazoló Luis Figót megdobták egy levágott disznófejjel.

Most másfajta gondjai vannak a csapatoknak. Bár a Barca megnyerte a Ferencváros elleni keddi BL-mérkőzését, egy hete veszített a bajnokságban, miként a Real Madrid is. 2018 óta először kapott ki ugyanazon a La Liga-játéknapon mindkét csapat, a 2002–2003-as szezon óta először szenvedett vereséget mindkettő az El Clásico előtti bajnoki fordulóban.

Ronald Koeman együttesét inkább belső feszültség jellemzi, állítólag Gerard Piqué és három társa felrúgta az öltözőn belüli megállapodást azzal, hogy meghosszabbította a szerződését, pedig korábban a kulcsjátékosok arról állapodtak meg, addig nem ír alá senki, ameddig a vezetők nem rendezik a fizetéscsökkentés időtartamáról szóló vitás kérdéseket. Piqué másnap már szükségesnek érezte hosszú nyilatkozatot adni a sajtónak arról, hogy mennyire elégedetlen a vezetőséggel, s hogy nehezményezi, ahogyan az elnök és az elnökség eljárt Messi ügyében. Mi több, kijelentette: szerinte a felújítás után az argentin szupersztárról kellene elnevezni az új Camp Nout. A Real Madrid nem csupán a Cádiztól kapott ki az elmúlt napokban – s ezzel lezárta a koronavírus miatti leállást követő újrakezdés óta számított bajnoki veretlenségi sorozatot –, de az első félidőben három gólt kapva elbukott a Sahtar Donyeck ellen is. Meglehetősen nagy az elégedetlenség a sajtóban a csapattal szemben, s ebbe akár még az is besorolható, hogy miközben a vezető spanyol sportlapok ünneplik a Barcelona új generációját, élén Ansu Fatival és Pedrivel, Desttel, Araujóval, Junior Firpóval, úgy tűnik, a Real Madrid generációváltása egyáltalán nem sikeres. Ronald Koeman Barcájában akár nyolc olyan játékos is szerepelhet ma, aki korábban még nem játszott El Clásicón.

A Marca egyenesen odáig ment, hogy öt pontba szedte Zidane hibáit, amelyekben szerepel az elhibázott átigazolási politika, James, Regulion és Hakimi elengedése, s az erősítési lehetőségek elpackázása. A lap szerint Zidane sorsa a játékosai kezében van, akár a francia tréner állásába kerülhet egy újabb nagy bukás. Mások azt emelték ki, hogy Sergio Ramos-függővé vált a Madrid, Cristiano Ronaldo távozása óta a „fehérek” 114 meccset játszottak, 91-et a csapatkapitánnyal, 23-t nélküle. Vele megnyerték a mérkőzések 62 százalékát és csak tizenhetet buktak el. Ha hiányzott, még a meccsek felén sem tudták győzni a társak (47,8 százalék), csak eggyel többet nyertek meg, mint amennyit elveszítettek (11-10). Sergio Ramost Zidane szeretné mindenképpen pályára küldeni a rangadón, a védő pénteken már együtt edzett a társaival.

La Liga, Barcelona–Real Madrid, szombat, 16.00 (tv: Spíler 2)

Kapcsolódó írásaink

Nem szégyen kikapni az erősebbtől

ĀLabdarúgás. A Ferencváros játékában a legörvendetesebb Tokmac teljesítménye volt, aki olyan osztályzatot kapott, mint Lionel Messi a BL-nyitányon