Sport

Nem szégyen kikapni az erősebbtől

Labdarúgás. A Ferencváros játékában a legörvendetesebb Tokmac teljesítménye volt, aki olyan osztályzatot kapott, mint Lionel Messi a BL-nyitányon

A Ferencváros 5–1-es vereséget szenvedett a Barcelonától a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első játéknapján. A Fradi az utolsó tíz percig jól tartotta magát a Camp Nouban.

Nem szégyen kikapni az erősebbtől
A kapura törő Tokmac lerántásáért állították ki Gerard Piquét
Fotó: AFP/Lluis Gene

Ha az eredményt nézzük, beigazolódott a papírforma, a világ egyik legerősebb csapata, amelyben a kezdőtizenegy mezőnyjátékosai közül csak a veterán Gerard Piqué piaci értéke marad 20 millió euró alatt (a Ferencvárosé összesen 22) öt gólt rúgott. Ahogyan az elmúlt három évben az Olympique Lyonnak is, de az AS Roma és a PSV is csak néggyel úszta meg a Camp Nouban tett látogatást, míg hármat kapott a Napoli, a Dortmund, a Liverpool, a Juventus, az Olympiakosz, a Chelsea és a Manchester United is. Az eredmény így aztán jól láthatóan nem a világvége, de egyetérthetünk Szergej Rebrovval, az FTC vezetőedzőjével, aki az utolsó tíz percben kapott két gólt különösen sajnálta.

A Barcelona más nagyságrendet jelent, Lionel Messi, aki a katalán Sporttól kilencest kapott, mint a mezőny legjobbja, nem csak a Ferencváros védői számára tarthatatlan. Mégis a Fradinak akadtak jó periódusai, Dibusz jól védett, Tokmac úgy megforgatta a Barcelona védelmét, ahogyan ebben a szezonban még senki. Az 1–5-ig osztályozó El Mundo Deportivónál csak Ansu Fati kapott négyest, Messi ugyanúgy hármasra játszott, mint Dibusz, Tokmac és Isael. Ebből az is kitűnik, a lap nem értékeli extrának a Barca 5–1-es győzelmet hozó teljesítményét.

Ugyanakkor abból is látszik, mennyire más minden a Barcelonánál, mint nálunk, hogy milyen rekordokat emlegetnek a mérkőzés kapcsán. Az egyik, hogy Lionel Messi lett az első futballista, aki sorozatban a 16. BL-idényében is szerzett gólt, illetve a királykategória történetében először fordult elő, hogy egy csoportmérkőzésen két kiskorú, 18 év alatti futballista is gólt szerezzen. A csereként beálló, a negyedik gólt lövő Pedri még Ansu Fatinál is fiatalabb.  

A katalán lapok elismerték a Fradi bátor kezdését, s bírálták a hazai védelmet. Megemlítik, hogy a Barcelona álmatagon kezdett, de miután felvette a játék ritmusát, már irányított. A Sport külön kitért arra, hogy Ronald Koeman csapata elveszítette a jövő heti, Juventus elleni összecsapásra a kiállított Gerard Piquét. A keddi mérkőzést látva nehéz megérteni, miért hosszabbított a klub szerződést Piquével 2024-ig, Lenglet-val 2025-ig.

Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója azt mondta az MTI-nek nyilatkozva: „Nagyon jó élményekkel megyek haza, véleményem szerint a legkisebb különbség a pályán volt köztünk, hiszen ha megnézzük, akkor egy olyan csapat ellen játszottunk, amelynek körülbelül harminc–negyvenszeres a költségvetése. Próbáltuk játszani a játékunkat, de azért természetesen alapvető különbség van a két együttes játékoskerete között”. A Fradi jövő szerdán a Dinamo Kijevet fogadja a Groupama Arénában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló. Még nem közölt keddi eredmények. E csoport: Sevilla–Chelsea 0–0, Rennes–Krasznodar 1–1. F csoport: Lazio–Dortmund 3–1. G csoport: Barcelona–Ferencváros 5–1, H csoport: PSG–Manchester United 1–2, RB Leipzig–Basaksehir 2–0. A szerdai mérkőzések lapzárta után értek véget.

Kapcsolódó írásaink

Egy coca-colás doboz volt a megmentő

ĀLabdarúgás. A Bajnokok Ligája mai párosítása két különleges mérkőzés emlékét idézi a hetvenes évek első feléből, mindkét meccset meg kellett ismételni

Az elrontott főpróbák hétvégéje volt

ĀLabdarúgás. A Bajnokok Ligájában is esélyesként induló csapatok közül kikapott a Real Madrid, a Barcelona, az Inter, döntetlent játszott a Liverpool, a Juventus