Sport

Szlovén szakaszgyőzelmek

Kerékpár. A csapatistállóknak fejtörést okozott, kit hol indítsanak

Újabb pozitív eredményt hoztak a hétfői koronavírustesztek a colasz országúti körversenyen, a magyar Valter Attila szerint mindennap attól félnek, hogy lefújják a versenyt, és elkezdődött a spanyol háromhetes, a Vuelta, ahol egyelőre mindenki egészséges.

Szlovén szakaszgyőzelmek
Valter Attila megállja a helyét a Girón
Fotó: Facebook

Azok után, hogy egy hete a Giro öt csapatánál ütötte fel a fejét a járvány, s kettő, a Mitchelton–Scott és a Jumbo–Visma vissza is lépett, újabb kerékpárosról (Fernando Gaviria, Team Emirates) és egy stábtagról derült ki, hogy megfertőződött. Karanténba kerültek, a verseny pedig folytatódott a keddi Udine és San Daniele del Friuli közötti 229 km-es szakasszal. Ezt megelőzően Valter Attila a hétfői pihenőnapon az M1 csatornának azt mondta, hogy „gyakorlatilag mindennap attól félünk, hogy vége a versenynek”. Szerinte fontosak a szűrések, de a pozitív tesztek miatt nem állhat le a verseny. „Valaki évekig küzd azért, hogy ide eljusson, és ha egy csapattársa pozitív tesztet ad tünetmentesen, emiatt pedig az ő álma is meghiú­sul, ez elég drasztikus lépés” – utalt a Jumbo–Vismára, ahol az egész csapat kiszállt, amikor kiderült, hogy csapatkapitányuk, Steven Kruijswijk megfertőződött. Az ő csapata, a CCC másként viszonyul ehhez, mennek, ameddig csak lehet.

Valter Attila legjobb etaphelyezése eddig a 18., az összetettben hosszabb ideje a 22. helyen állt, ám kedd estére két hellyel hátrébb csúszott. Az idei Tour de Hongrie-győztes kerekesnek ez az első Grand Tour versenye. Szeretne top tízes, sőt, szakaszdobogós helyezést hozni, de annak is örül, ha mindennap ott tud lenni az élvonal közelében. (Korábban egy magyar indult valamelyik háromhetesen, Bodrogi László legjobb összetettje a 2002-es Tour de France 62. helyezése volt.)

A Giro 16. szakaszán hat emelkedő tarkította a 229 km-es versenyt. A szlovén Jan Tratnik (Bahrain–McLaren) az utolsó ötszáz méteren döntött az elsőségről, amikor Ben O’Connor (NTT) az élről nem bírta a tempóváltást. Ők ketten már 13 km-rel a cél előtt, a Monte Ragognán is vezettek. Tratnik először nyert szakaszt az olasz körversenyen. Kettőjük mögött, bő egyperces hátránnyal Tratnik istállótársa, az olasz Enrico Battaglin ért célba. Az Eurosport azonnal átkapcsolt a Vueltára, ahol circa 30 km volt még hátra az arratei célig. A spanyolok első 173 km-es etapját a véghajrában remek tempóban elszakadó szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma) nyerte.

Kapcsolódó írásaink

Olivier Giroud megünnepelte a századikat

ĀLabdarúgás. A rendkívüli helyzetben néhány válogatott több mint tartalékos összeállításban lépett pályára, ez a francia és az olasz csapat teljesítményén egyáltalán nem látszott