Sport

Fábián László borúlátó

Öttusa. Már rá sem lehet ismerni a sportágra

Újra meg akarja változtatni a Nemzetközi Öttusaszövetség a versenyek lebonyolítását, az egykor öt-, jelenleg egynapos viadalokat lerövidítve, néhány óra alatt rendeznék meg. Az újabb reformról beszéltünk az olimpiai és világbajnok Fábián Lászlóval, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójával.

Fábián László borúlátó
Fábián László meggyőződése, hogy az ötnapos öttusa az igazi, vissza kellene térni a hagyományokhoz
Fotó: Mob.hu

– Mennyire stabil az öttusa helyzete az olimpiák műsorán?

– Ezt nehéz megítélni. Mindenesetre a Nemzetközi Öttusaszövetség vezetése évtizedek óra a veszélyeztetett helyzetre hivatkozva változtatja a sportág szabályait.

– Harminc éve ötletadója volt annak, hogy az akkor négynapos versenyek lebonyolítását felgyorsítsák. Megérte a sok változtatás?

– Mi a kilencvenes években a világ legjobbjainak részvételével nem hagyományos versenyeket rendeztünk, hanem látványos show-­viadalokat. Mert meggyőződésem, hogy az ötnapos öttusa volt az igazi. Akkor a 66 fős mezőny naponta egy-egy számban küzdhetett, így minden tusa egyformán fontos volt. Az összetettben elért eredmény pedig jobban tükrözte a versenyző felkészültségét, tudását.

– Mi a véleménye a legújabb javaslatról, amely szerint szinte folyamatos versenyzéssel, kieséses rendszerben zajlanának a viadalok?

– Tudomásul kellene venni, hogy egy öt számból álló sportág soha nem lesz olyan látványos, mint például egy százméteres síkfutás döntője vagy egy teniszmérkőzés. De tisztelve a hagyományokat az atlétikában is rendeznek tízpróbaversenyeket és maratoni futást is. Az öttusának az az értéke, hogy egy sportoló három technikai – a vívás, lövészet és lovaglás – és két fizikai számban, futásban és úszásban küzd meg egymással.

– Vállalják az öt sportágban való felkészülést a fiatalok? Hogyan látja ennek a nehéz sportágnak a jövőjét?

– Borúsan… Mert ha huszonnyolc év nem volt elég ahhoz, hogy az öttusát sikeresen megújítsák, akkor mi a biztosíték arra, hogy most sikerülni fog? Itthon még széles az alap, több száz fiatal indul az utánpótlásversenyeken, de kevesen jutnak el a felnőtt mezőnybe. Az idei bajnokságon 24 férfi és 19 női versenyző indult csak. Ez elszomorító…

– Mindezek ellenére a szeptemberi közgyűlésen újraválasztották a szövetség elnökének a nyolcvanéves Bretz Gyulát.

– Minden tisztelem Bretz Gyulának, aki kedves, aranyos ember, és nyugalmat akar a sportágban. De ebben a helyzetben egy harcias vezetőre lenne szükség, aki odacsap az asztalra. Mert határozott, következetes irányítással a magyar öttusát vissza lehetne vezeti oda, ahol volt: a nemzetközi élmezőnybe.

Kapcsolódó írásaink