Sport

Oroszlánként küzdöttek a Rossi-fiúk

Labdarúgás. A magyar válogatott az idei idegenbeli meccsein tizenkét pontból tízet megszerzett

Noha szinte „csak” védekezett, gól nélküli döntetlent ért el a magyar labdarúgó-válogatott az oroszok elleni, moszkvai Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Érdemes megbecsülni a teljesítményt, sőt a teljes októberi „hármasugrást”.

Oroszlánként küzdöttek a Rossi-fiúk
Tömörülő magyar védelem: Szalai Attila, Nego, a kapus Dibusz és Szalai Ádám
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

Alapvetés a hét nap alatt lejátszott három mérkőzéssel kapcsolatban, hogy a legfontosabb az első, a szófiai volt, a következő kettő hármas célt szolgált: önbizalomszerzés és presztízsnövelés, tekintettel az izlandiak elleni, az Eb-szereplésről döntő mérkőzésre, az új, három középső védős játékrendszer begyakorlása, valamint minél jobb eredmény elérése annak érdekében, hogy a magyar csapat a harmadik kalapba kerüljön a novemberi vb-selejtező-sorsoláson.
Szinte mindegyiket kiválóan megoldotta a válogatott, ez akkor sem vitatható, ha tény, hogy esetenként nem nélkülözte a szerencsét, és hogy Moszkvában nem volt reális esélye a gólszerzésre. A Marco Rossi-éra korábbi szakaszát tekintve 180 fokos fordulat állt be az idegenbeli eredményességet illetően (a szeptemberi törökországi mindössze a második vendégként elért siker volt 2018 nyara óta), ennek köszönhetően a válogatott a második helyen áll abban a csoportban, amelyből szinte minden elemző, kimondva vagy kimondatlanul, biztos kiesőnek vizionálta, a korábbi eredmények és a rivális válogatottak játékerejét tekintve nem is alaptalanul.

Hasonlóan fontos, Rossi óriásit lépett előre a csapat- vagy helyesebben a keretépítést tekintve. A kapitány azt mondta a mérkőzés után: „Nagyon elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával, végig harcoltak, nagyon megszenvedtek az egy pontért. Ez volt az eddigi legnehezebb találkozónk, akár gólt is kaphattunk volna, így elégedett vagyok a döntetlennel. Azért vagyok büszke, mert a játékosok 95 percen át oroszlánként küzdöttek, ezen az sem változtatott volna, ha kikapnak.”

Nemzetek Ligája, 4. forduló. B divízió, 3. csoport: Oroszország–Magyarország 0–0, Törökország–Szerbia 2–2. Az állás: Oroszország 8, 2. Magyarország 7, 3. Törökország 3, 4. Szerbia 2 pont.
A divízió. 1. csoport: Lengyelország–Bosznia-Hercegovina 3–0, Olaszország–Hollandia 1–1. Az állás: 1. Lengyelország 7, 2. Olaszország 6, 3. Hollandia 5, 4. Bosznia-Hercegovina 2.
2. csoport: Anglia–Dánia 0–1, Izland–Belgium 1-2. Az állás: 1. Belgium 9, 2. Anglia 7, 3. Dánia 7, 4. Izland 0.
3. csoport: Horvátország–Franciaország 1–2, Portugália–Svédország 3–0. Az állás: 1. Portugália 10, 2. Franciaország 10, 3. Horvátország 3, 4. Svédország 0.
B divízió. 1. csoport: Norvégia–Észak-Írország 1–0, Románia–Ausztria 0–1. Az állás: 1. Ausztria 9, 2. Norvégia 9, 3. Románia 4, 4. Észak-Írország 1.
2. csoport: Skócia–Csehország 1–0, Szlovákia–Izrael 2–3. Az állás: 1. Skócia 10 pont, 2. Csehország 6, 3. Izrael 5, 4. Szlovákia 1.
4. csoport: Bulgária–Wales 0–1, Finnország-Írország 1–0. Az állás: 1. Wales 10, 2. Finnország 9, 3. Írország 2, 4. Bulgária 1.
C divízió. 2. csoport: Észak-Macedónia–Grúzia 1–1, Észtország–Örményország 1–1. Az állás: 1. Észak-Macedónia 6, 2. Grúzia 6, 3. Örményország 5, 4. Észtország 2.
3. csoport: Moldova–Szlovénia 0–4, Görögország–Koszovó 0–0. Az állás: 1. Szlovénia 10, 2. Görögország 8, 3. Koszovó 2, 4. Moldova 1.
4. csoport: Fehéroroszország–Kazahsztán 2–0, Litvánia–Albánia 0–0. Az állás: 1. Fehéroroszország 7, 2. Litvánia 5, 3. Albánia 5, 4. Kazahsztán 4.

„Nagyon büszke vagyok a csapatra”


Szalai Ádám a magyar válogatott csapatkapitánya, s nem utolsósorban közismerten a legszókimondóbb tagja. Ezért is különlegesen érdekes rövid értékelése a nemzeti tizenegy eddigi őszi teljesítményéről: „Az elmúlt hetek, sőt, mondhatom, a koronaleállás utáni elmúlt negyven nap nagyon pozitív és sikeres volt a válogatott szempontjából. Efelé tett egy lépést múlt csütörtökön Bulgáriában, azt követően pedig két komoly Nemzetek Ligája-mérkőzésen is bizonyított, Szerbiában győzött (1–0), Moszkvában pedig 0–0-t ért el. Az elődöntőt megnyertük Bulgáriában, a B Ligában pedig ki-ki mérkőzéseket vívtunk. Amióta itt vagyok a válogatottnál, még nem volt példa ilyen sorozatra. Nagyon büszke vagyok a csapatra.”
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Jön a legnagyobb őszi falat

ĀLabdarúgás. Nem vitás, az oroszok papíron jobbak, de az elmúlt héten egyik mérkőzésüket sem nyerték meg hazai pályán, mi pedig kettőt is, idegenben