Sport

Marco Rossi csapata kibírta a nyomást

Az orosz sportsajtó online oldalain a futballszakírók többnyire csalódásuknak adtak hangot, amiért Oroszország labdarúgó-válogatottja csak gól nélküli döntetlenre volt képes  a magyarokkal szemben a Nemzetek Ligájában, a szerda esti moszkvai összecsapáson. Az elégedettségre csupán az szolgáltat okot, hogy a 0-0 nyomán a szbornaja maradt a csoport első helyén, egy ponttal Marco Rossi szövetségi kapitány együttese, illetve öttel a törökök és hattal a szerbek előtt.

Marco Rossi csapata kibírta a nyomást
A magyar válogatott hősiesen küzdve, értékes döntetlent játszott Moszkvában
Fotó: AFP/Grigory Sysoev

A TASZSZ állami hírügynökség azt emelte ki, hogy 14 mérkőzés után első ízben nem szerzett gólt az orosz válogatott, amely legutóbb 2018 őszén, a svédek ellen volt képtelen a kapuba találni. Az értékelés szerint befolyásolta a meccs végkimenetelét a koronavírus-járvány, amely különböző okból, de több alapember kényszerű hiányát okozta.

A hazaiaknál hárman nem állhattak a csapat rendelkezésére, a kapus Guilherme Marinato mellett két védőjátékos, Georgij Dzsikija és Mario Fernandez, akiknek vírustesztje kétes eredménnyel zárult, ezért elkülönítették őket. A TASZSZ megemlítette Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Sallai Rolandot is, akik pedig a magyar együttes moszkvai vendégjátékán nem lehettek jelen klubcsapataik szigorító rendelkezései miatt.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolójában arra helyezte a hangsúlyt, hogy az orosz csapat különösen a második félidőben játszott nagy mezőnyfölényben, amivel azonban semmire se ment, még veszélyes távoli kapura lövésig sem jutott el, az adódó közelebbi lehetőségeit pedig mind elpuskázta.

A Szovjetszkij Szport a hazaiak szövetségi kapitányát, Sztanyiszlav Csercseszovot idézve hangsúlyozta, hogy bár az orosz csapat irányított, főképpen a meccs második felében, s fizikálisan felülmúlta a magyarokat, akik azonban szervezetten, nagyon jól védekeztek, így maradt a nulla-nulla.

A lap felrótta ugyanakkor, hogy a szbornaja a svédektől barátságos meccsen elszenvedett 2-1-es vereség, majd a Nemzetek Ligájában a törökökkel játszott 1-1 után szerdán sorrendben már harmadik mérkőzésén nem tudott nyerni.

A Szport Ekszpressz megkérdőjelezte annak a kísérletnek az értelmét, hogy Artyom Dzjuba és Szasa Szoboljev most először játszott együtt a támadósorban, jóllehet a kapitány utólag is indokoltnak nevezte döntését. „Egyértelmű, hogy a hazai mérkőzés megnyerésére készültünk, de nem jött össze” - magyarázta Csercseszov.

A Kommerszant kiemelte, hogy a moszkvai találkozón az orosz nyomás időnként óriási volt. „Az erős és bátor magyarok azonban képesek voltak a döntetlenre ezen az estén” - fogalmazott a cikk szerzője, aki szerint az a fontos, hogy válogatottjuk megőrizte a vezetést a csoportban. „A helyzete azonban nem tűnik szilárdnak, s csak egyetlen ponttal előzi meg a magyarokat, akik kétszer is otthon játszanak, miközben a mieinkre az utolsó két fordulóban idegenbeli szereplés vár a szerbek és a törökök ellen.”

Szalai Ádám még nem élt meg a válogatottban hasonló sorozatot

A magyar labdarúgó-válogatott tagjai elégedetten értékelték a csapat elmúlt egy hétben mutatott teljesítményét a szerdai esti Oroszország elleni döntetlent követően, a csapatkapitány Szalai Ádám pedig egyenesen kijelentette, hogy ilyen teljesítményre még nem volt képes az együttes, mióta ő a válogatott tagja.

„Az elmúlt hetek, sőt, mondhatom, hogy a koronaleállás utáni elmúlt negyven nap nagyon pozitív és sikeres volt a válogatott szempontjából” - nyilatkozta az M4 Sportnak a Mainz csatára, aki szerint a gárdának nem lehet más célja, mint hogy kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra. Efelé - mint emlékeztetett rá - tett egy lépést múlt csütörtökön Bulgáriában (3-1), azt követően pedig két komoly Nemzetek Ligája-mérkőzésen is bizonyított, Szerbiában győzött (1-0), Moszkvában pedig 0-0-t ért el. - „Az elődöntőt megnyertük Bulgáriában, a B Ligában pedig ilyen ki-ki mérkőzéseket vívtunk. Amióta itt vagyok a válogatottnál, még nem volt erre példa. Nagyon büszke vagyok a csapatra.”

A 32 éves támadó úgy véli, a nemzeti együttesnél mostanában kiemelkedő a csapatszellem, bármilyen összeállításban lépnek pályára, mindenki küzd a válogatottért és egymásért, ez pedig az eredményeken is látszik. A sikerekben e mellett szerinte egyértelműen szerepe van a Marco Rossi szövetségi kapitány által játszatott felállásnak is, melyben Szalai szerint jól érzik magukat a futballisták, többek között jól megy a letámadás és a játék forgatása is.

Szalai Ádám azt is elmondta, csapatkapitányként az a legfontosabb feladata most, hogy úgy segítse, támogassa társait, hogy novemberben győztesen tudják megvívni az Izland elleni pótselejtezőt és újra átélhessék az Eb-szereplés élményét.

A Moszkvában a válogatott kapuját védő Dibusz Dénes szintén méltatta a csapatot és hangsúlyozta, hogy megérdemelték az egy pontot, még úgy is, hogy az oroszok a második félidőben nagy nyomást helyeztek a magyar védelemre.

„A második félidőben jóval jobban küszködtünk, de mindenki beletette a melót és azt gondolom, hogy hatalmas küzdeni akarásról tettünk tanúbizonyságot és ennek volt eredménye, hogy meg tudtuk úszni kapott gól nélkül, és ponttal tudunk távozni Oroszországból” - mondta a tízszeres válogatott hálóőr, aki a Lipcsébe korábban visszatérő Gulácsi Péter helyét vette át a kapuban.

Szalai Attila, aki a gárda elmúlt egy hétben játszott mindhárom mérkőzésén szerepelt, úgy vélekedett, minden találkozó kemény volt, de a szerdai volt a legnehezebb, mert többeknek már két meccsel a lábukban kellett pályára lépniük, az oroszok pedig nagyon keményen letámadták őket, folyamatosan játszották meg a széleket, sokszor próbálkoztak előreívelésekkel is, így társaival együtt nagyot kellett küzdeniük.

„Nagyon boldog és büszke vagyunk. Elindult egy úton a válogatott, és azt gondolom, hogy jó úton járunk” - nyilatkozta a Cipruson szereplő belső védő.

A magyar válogatott négy forduló után az éllovas oroszoktól egy ponttal lemaradva, hét ponttal a második helyen áll a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában, melynek záró két körében Szerbiát és Törökországot fogadja majd novemberben 15-én és 18-án. Előtte, november 12-én pedig Izlandot látja vendégül a csapat a Puskás Arénában, ahol az Európa-bajnoki szereplés kiharcolása lesz a tét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom