Sport

A biológiai útlevele buktatta le a kenyai maratonfutót

Négy éves eltiltást kapott Daniel Wanjiru, több maratoni futás győztese, világbajnoki pontszerző hosszútávfutó. Nem érték ugyan tetten, ahogy doppingol, de a véréből vett teszteredményei rendkívüli eltéréseket mutattak. Olyat, amit csak vérdopping okozhat.

Szigorú döntéssel zárul a Daniel Wanjiru, a kenyaiak 2016-os amszterdami és 2017-es londoni maratoni győztes hosszútávfutójával kapcsolatos doppingvizsgálat. A sportágak tisztaságára felügyelő független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) áprilisban talált furcsaságokat a kenyai sportoló biológiai útlevelében.

Konkrétan az elmúlt évek tizenhat doppingtesztjének két tavaly márciusi mintája között - amelyet egy londoni félmaratoni futás előtt és után vettek le - találtak fiziológiailag megmagyarázhatatlan eltérést a vérminták hemoglobinszintje közt. Wanjiru magaslati edzőtáborozással és repülőgépes utazással próbálta védeni a védhetetlent: vérdoppingolt. Négyéves eltiltást kapott.

Kapcsolódó írásaink

 Lódopping

ĀKorner. A lovakat lelövik, ugye? Ezzel a címmel készült a hatvanas évek végén egy kilenc Oscar-díjra jelölt Sydney Pollack-film.