Sport

Jön a legnagyobb őszi falat

Labdarúgás. Nem vitás, az oroszok papíron jobbak, de az elmúlt héten egyik mérkőzésüket sem nyerték meg hazai pályán, mi pedig kettőt is, idegenben

Moszkvában fejezi be ma este a magyar labdarúgó-válogatott három mérkőzéséből álló, októberi idegenbeli mérkőzéssorát. Nagy bravúrral a csoport élére is ugorhat a Nemzetek Ligájában. Ugyanakkor továbbra is tartalékos összeállításban kénytelen játszani a csapat.

Jön a legnagyobb őszi falat
Anton Mirancsuk (balról) volt a törökök elleni döntetlen meccsen az oroszok gólszerzője
Fotó: AFP/Sputnik/Vladimir Astapkovi

Távol álljon tőlünk, még a vitathatatlanul váratlan és nagyszerű őszi idegenbeli eredmények ellenére is, hogy a mostani magyar válogatottat az Aranycsapathoz hasonlítsuk. Ez a kontextus azért vetődhetett fel egyáltalán, mert az akkor már Bukovi Márton által irányított, és bár senki nem sejtette, de a forradalom miatt a hattyúdalát megélő gárda produkált idegenben hasonló eredménysort 1956 őszén. Nyert Belgrádban, Párizsban és Bécsben, sőt Moszkvában is, mindmáig ez az egyetlen siker, amelyet a magyar A válogatott a szovjetek vagy az utódnak tekintett oroszok ellen vendégként elért.

Akkor négyből négyet nyert a gárda – a Luzsnyikiban Czibor Zoltán lőtte a történelmi gólt –, most a törökországi Sivasban szeptember elején kezdődött idegenbeli sorozat alatt egyszer itthon kikapott Marco Rossi válogatottja, mégpedig éppen az oroszoktól. A Puskás Aréna első, válogatottak részvételével rendezett tétmeccsén az első félidőt elrontotta, az eddigi nyolc őszi félidejéből az volt az egyedüli, amelyik nagyon nem sikerült.

Tegyük gyorsan hozzá: egy jobb erőkből álló, a legutóbbi világbajnokságon rendezőként a negyeddöntőbe jutott válogatottól kapott ki 3–2-re. Az oroszok azóta két rosszul sikerült meccset játszottak, de ez nem írja át az erőviszonyokat. Mindazonáltal említésre érdemes, hogy múlt csütörtökön Moszkvában kikaptak 2–1-re a svédektől, majd vasárnap úgy játszottak 1–1-et ugyancsak otthon a törökök ellen, hogy a vezető góljuk után szinte csak Senol Günes legénységének volt helyzete.

Sztanyiszlav Csercseszov sokat cserélt mindkét mérkőzésen, tizenketten játszottak a svédek és a törökök ellen is. Így a csupán két légiós közül Cserisev és Kudrjasov, valamint a 37 éves Jurij Zsirkov is, akinek abban a különlegességben volt része, hogy miután tizenkét éve játszott a svédek elleni válogatott mérkőzésen a világklasszis Henrik Larsson ellen, most a fia, Jordan Larsson ellen lépett pályára. Az egykori Feyenoord-, Celtic- és Barcelona-sztár gyermeke egyébként a Szpartak Moszkva játékosa. Ha már a Szpartaknál és egyben a múltnál tartunk, szombaton elhunyt Moszkvában a nyolcvanas-kilencvenes évek nagyszerű futballistája, Vaszilij Kulkov, akinél koronavírust diagnosztizáltak, állítólag meggyógyult belőle, de rákbetegként végül elveszítette a harcot.

A járvány természetesen Moszkvában is jelen van, de a kedvező szeptemberi UEFA-döntést kihasználva hét-nyolcezer néző lehet a Lev Jasinról, az egykori Fekete Pókról elnevezett Dinamo-stadionban. A magyar csapat Belgrádból érkezett Moszkvába, a szerbek ellen szerepeltek közül Hangya Szilveszter sérülése miatt hazatért, Gulácsi Péternek pedig vissza kellett utaznia Lipcsébe a klubjához.

Nemzetek Ligája, 4. forduló: Oroszország–Magyarország 20.45 (tv: M4).

Rossi: Címeres mezben csak fontos mérkőzés van

A kedd esti moszkvai sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány beszélt arról, hogy ugyan nagyon fontosnak tartja az izlandiak elleni Eb-playoffot, de most az oroszok elleni találkozó következik. „Aki felveszi a címeres mezt, annak nincs jelentéktelen mérkőzés” – mondta, majd kitért arra is, hogy ezen a találkozón is azt a hozzáállást, azt az akaratot, azt a taktikai fegyelmet akarja látni, ami az előző őszi mérkőzéseken már jellemezte válogatottját. Mint mondta, biztosan lesznek változások a belgrádihoz képest a kezdő tizenegyben, de hogy hány és ez kiket érint, az csak szerdán derül ki. Hozzátette: ez nem az olasz válogatott, nincs lehetősége egy-egy mérkőzésre a teljes csapatot lecserélni, de arra igyekezett figyelni, hogy a többség ne kapjon 3x90 perces terhelést ebben a kevesebb mint egy hétben. Elismeréssel szólt arról, ahogyan a válogatott fejlődött az utóbbi időben. Reflektált az oroszok elleni első, budapesti mérkőzésre is, ahol szerinte a vereség ellenére játékban felvették velük a versenyt. Korábban sajtótájékoztatót tartott az orosz kapitány, Sztanyiszlav Csercseszov is, aki azt ígérte: sokkal élesebb lesz a csapata, mint a svédek ellen volt, és még élesebb, mint a törökök ellen. Dicsérte a magyarok keretét, mint mondta, tudják, hogy vannak jó játékosok az ellenfélnél – de ő sem akart neveket említeni.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom