Sport

Cavani az Old Traffordon

Labdarúgás. A koronavírus-járvány alapvetően meghatározta a hétfőn éjfélkor zárult átigazolási piac történéseit, a Real Madrid és a Barcelona azonban még így is meglepte a világot

Szokás szerint az utolsó órákban gyorsultak fel az események az átigazolási piacon, de a legdrágább vétel, Thomas Partey-é is éppen csak befért a nyár legmagasabb összegű klubváltásai közé. A 2020-as piac árait lenyomta a koronavírus-járvány miatti válság.

Cavani az Old Traffordon
Edinson Cavani az utolsó pillanatban csúszott be az átigazolási piacra, immár a Man United játékosa
Fotó: AFP/Franck Fife

Az utolsó nap három „győztese” a Manchester United, a Bayern München és a Juventus lett. A német rekorderbajnok Eric Choupo-Motingot, Douglas Costát és Bouna Sarrt szerezte meg. A Man United napközben biztosította a brazil Alex Telles és a nagy tehetségnek tartott Amad Traoré megvételét, majd kevéssel éjfél előtt bejelentette két uruguayi, a fiatal Facundo Pellistri és a veterán Edinson Cavani megszerzését. Utóbbi kapcsán Zlatan Ibrahimovic példáját emlegetik, aki hasonló korban került az Old Traffordra, s nagy hatással volt a csapat játékára.

A Juventus nagy erőket mozgósított Federico Chiesa megvételéért, s sikerrel járt. A csatár helyére José Callejón ment a Fiorentinához.

Az Arsenal hasonlóan agilis volt, de sokáig úgy tűnt, hogy miután kölcsönadta Mattéo Guendouzit a Herthának és Lucas Torreirát az Atléticónak, lemarad Thomas Partey megvételéről. Végül megszületett a megállapodás: a ghánai középpályás 45 millió fontért a londoni klub játékosa lett.

Ahogyan a korábbi években, most is a Premier League klubjai költötték a legtöbbet, a Chelsea 222 millió fontja még közülük is kiemelkedik. Általánosságban ugyanis az mondható, kevesebbet költöttek a csapatok, jellemző, hogy az elmúlt fél évtizedben példátlan módon egyetlen nyári átigazolás összege sem érte el (sem euróban, sem fontban) a százmilliós határt. Kai Havertz 80 millió eurója az esztendő rekordja.

Különleges, hogy a Barcelona ezúttal két és fél millió eurós többlettel zárta az átigazolási szezont, pedig Luís Suarezt, Arturo Vidalt, Rafinhát és gyakorlatilag Ivan Rakiticot is ingyen engedte el. A Real Madrid negyven év után először nem vett új játékost, s bár Gareth Bale-t „csak” kölcsönadta, a saját nevelésű játékosai kiárusításával 110 millió
eurót keresett.

Mind a két klubnál azt állítják, kompenzálni kellett a járvány miatt keletkezett horribilis veszteségeket.

MH
A nyár legdrágább átigazolásai

Kapcsolódó írásaink