Sport

Ötven lépcsős költségcsökkentési elképzelések

Nem szeretné korlátozni a tokiói olimpián résztvevő sportolói létszámot és a versenyszámokat se, de a játékokkal kapcsolatban a költségei ötven lépcsős lefaragására készül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A terveket holnap tekinti át a NOB végrehajtó bizottsága. Eközben a Japan Timesban közzétett felmérés szerint a japánok 62.4 százaléka izgatottan várja az eseményt.

Ötven lépcsős költségcsökkentési elképzelések
A Japan Timesban közzétett felmérés szerint a japánok 62.4 százaléka izgatottan várja a jövő évre tolt eseményt
Fotó: AFP/Mladen Antonov

A legfrissebb felmérés szerint a japánok 58.5 százaléka amellett van, hogy az ez évről a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia eseményein csak korlátozott számban legyenek jelen nézők. A Central Research Services által a szigetországban készített tíznapos kutatás – amelynek eredményeit a Japan Times hozta – egyebekben megállapítja, hogy a japánok 15.6 százaléka olimpia ellenes, ám közel kétharmada izgatottan várja a sportversenyeket, különösen az úszást, atlétikát. Tizenegy százalék szerint nem szabad beengedni nézőket a stadionokba, 7.2 százalék szerint viszont semmilyen korlátozásra nincs szükség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ötven intézkedést tervez a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói játékok költségvetésének a csökkentésére. A NOB végrehajtó bizottsága erről szerdán tárgyal, a cél, hogy ne kelljen korlátozni a versenyek számát és a 15 400 fős sportolói létszámot se. A tervek nem érintik a nyitó- és záróünnepséget, a 121 napos váltófutást az ötkarikás lánggal és a tévéközvetítésekben látható helyszíneket sem. Viszont kevesebb lesz a molio, a szponzori küldöttségek és tolmácsok száma, várhatóan törlik a csapatok fogadóünnepségeit is. A NOB és a szervezőbizottság egy-két százalékot kíván lefaragni a 12,6 milliárd dollárra becsült költségvetésből. Más kérdés, hogy ez az összeg a japán kormány által tavaly elvégzett vizsgálat szerint akár ennek a kétszeresére is rúghat.

Tosiro Muto, a szervezőbizottság ügyvezetője elismerte, a házigazdák dolgát nehezíti, hogy néhány szponzor a gazdasági nehézségekre hivatkozva nem újította meg a szerződését. A büdzséből 68 hazai támogató összesen 3,3 milliárd dollárral veszi ki a részét. A rendezők az év végén vagy 2021 elején teszik közzé döntéseiket a hazai és külföldi szurkolók beengedéséről a versenyhelyszínekre, továbbá a sportolók Japánba belépésének körülményeiről. A szigetországban eddig mintegy 1600 áldozatot követelt a koronavírus-járvány, ezért a kormány 159 ország állampolgárai számára szigorú feltételeket szabott a beutazáshoz. A tokiói nyári játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom