Sport

Véget ért a párharc a Stanley Kupáért

A Tampa Bay Lightning csapata újabb győzelemével behúzta a negyedik nyertes meccsét az észak-amerikai profi jégkorongliga döntőjében és ezzel összesítésben 4-2-re, fennállása során másodszor nyerte meg a Stanley Kupát.

Véget ért a párharc a Stanley Kupáért
2004 után lett újra a Tampa Bayé a Stanley Kupa
Fotó: AFP/BRUCE BENNETT

Soványka, de fölényes 2-0-ás győzelemmel zárta a Tampa Bay Lightning együttese az NHL-rájátszásának fináléját. A Dallas Star emberelőnyből sem tudta kozmetikázni a hatodik mérkőzés eredményét, ami így az utolsó lett. A rájátszás legértékesebb játékosának a bajnokcsapat svéd védőjét, Victor Hedmant választották, ő vette át a Conn Smythe-trófeát.

Ami a döntő találkozót illeti tizenhárom percig nagyon kevés volt a kapura lövés, a támadások megakadtak, miközben Lightning-mezőnyfölény jellemezte a játékot, majd Brayden Point saját kipattanóját értékesítve a Tampa előnybe került. Hiába zárta a harmadot dallasi emberfór, nem sikerült szépíteni. A 28. percben egy Stars támadásból a Tampa kontrázott, s a lefordulást követően Blake Coleman kapásból kilőtte Anton Hudobin kapuját. A záró harmadban a Lightning főleg már csak védekezett, a riválisának nem akadtak komoly helyzetei.

A Tampáé lett a Stanley trófea, amit korábban 2004-ben egyszer már sikerült a magasba emelniük. A csapat az egész rájátszásban remekelt, egyszer sem kapott ki sorozatban kétszer, különösen az első sor – Nyikita Kucserov, Brayden Point és Ondrej Palat – volt eredményes. De jól muzsikált a hátsó alakzat és a playoffban végig védő orosz Andrej Vaszilevszkij is.

Az idei rájátszás példa nélküli volt. A koronavírus-járvány miatt az alapszakasz március 12-én félbeszakadt, és ezért főcsoportonként nem 8-8, hanem 12-12 csapat került a playoffba. Eleinte keleten Torontóban és nyugaton Edmontonban, azaz semleges helyszínen folytak a zárt kapus összecsapások, az utolsó két körre Edmonton maradt. Az elzárt területekre az együttesek még július közepén, több mint két hónapja költöztek be (!), és a két döntős csapat játékosai azóta nem voltak otthon

A Tampa az NHL 1917-es fennállásának az első klubja, amely hazai mérkőzés nélkül nyerte meg a Stanley Kupát. A díjátadás sem volt éppen megszokott, bár a tűzijáték nem maradt el, a nézők nagyon hiányoztak. A kupát elsőként a csapatkapitány Steven Stamkos emelhette föl, aki az egész rájátszásban csupán 2:47 percet játszott, mivel lesérült. „Nem találom a szavakat„ – mondta a díjátadó után a Rogers Place jegén, de aztán azért csak elmondta a „kötelezőt” arról, hogy milyen büszke a csapatra. És a nehéz kupa a szinte üres csarnokban – csupán pár családtagnak sikerült, természetesen elegendő negatív teszt birtokában, bejutnia a buborék zárómérkőzésére – kézről kézre járt.

A következő idénykezdetről még nincs döntés. A liga komplett, csapatonkénti 82 meccses alapszakaszt szeretne és teljes rájátszást nézőkkel.

Kapcsolódó írásaink

Magyar hokis kerülhet az NHL-be

ĀPapp Kristóf az egész országért küzdene, ha az októberi amatőr játékosbörzén bekerülne az észak-amerikai profi jégkorongligába