Sport

Top 10-es teniszezőt vert Fucsovics a Roland Garroson

Fucsovics Márton négy játszmában legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet hétfőn a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

Top 10-es teniszezőt vert Fucsovics a Roland Garroson
Fucsovics Márton elképesztő sikert aratott a Roland Garroson
Fotó: AFP/Anne-Christine POUJOULAT

A világranglistán 63. Fucsovics rendkívül nehéz sorsolást kapott Párizsban, ugyanis a rangsorban ötödik Medvegyev tavaly döntős, idén pedig elődöntős volt a US Openen. A nyíregyházi játékos ugyanakkor nem volt teljesen esélytelen orosz riválisával szemben, mivel utóbbi még soha nem nyert meccset a Roland Garros főtábláján: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az első fordulóban búcsúzott. Fucsovics legjobb eredménye a 2018-as második forduló volt a salakpályás Grand Slam-tornán.

A két játékos eddig háromszor találkozott egymással, valamennyi alkalommal Medvegyev bizonyult jobbnak: 2016-ban a portorozi keménypályás challenger-tornán kettő, 2018-ban Monte Carlóban salakon három játszmában győzött, míg tavaly a szófiai döntőben - kemény pályán - két szettben nyert.

A rangsorban jelenleg 63. Fucsovics a Suzanne Lenglen Stadionban szinte végig remekül teniszezett, a vesztes harmadik szettet leszámítva uralta a találkozót. A magyar teniszező karrierje egyik legnagyobb győzelmének nevezte a Medvegyev elleni győzelmet.

„Most először vertem top 10-es játékost pályafutásom során, ráadásul Grand Slamen” - idézte a Roland Garros honlapja a magyar teniszezőt a világranglistán ötödik orosz teniszező négyjátszmás búcsúztatása után. - „Meg akartam mutatni, hogy nagyon jó játékos vagyok, a célom pedig, hogy én is bekerüljek a legjobb tíz közé a világranglistán.”

A tudósítás felidézi, hogy a nyíregyházi sportoló eddig 14 alkalommal lépett pályára a legjobb tízben álló riválissal szemben és mindig alulmaradt. A hazai szövetség oldala, a huntennis.hu pedig azt emelte ki, hogy magyar férfi teniszező ezt megelőzően több mint 37 éve tudott ilyen bravúrt bemutatni: 1983 májusában Taróczy Balázs Hamburgban verte az akkori világelső Ivan Lendlt.

Fucsovics a második fordulóban a spanyol Albert Ramos-Vinolasszal találkozik majd.

Kapcsolódó írásaink