Sport

Wladár−Petrov-párharc

Úszás. Felkavarta az indulatokat a rendkívüli tisztújító közgyűlés a sikersportágban, kihívója akadt az elnöknek

Váratlan kihívója lett Wladár Sándornak, Petrov Iván is indul a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáért a vasárnapi tisztújító közgyűlésen. Ez megosztja az eddig egységesnek tűnő sportágat.

Wladár−Petrov-párharc
Wladár Sándor olimpiai bajnok (balra) három éve vezeti az úszószövetséget. Petrov Iván (jobbra) úgy véli, az elnökváltással még sikeresebb lehetne a sportág
Fotó: MH/Papajcsik Péter - O. Jakócs Péter

Háromévi csend, nyugalom, nagyon sikeres utánpótlás- és felnőtt-világversenyek után a Magyar Úszószövetség elnöksége augusztus 26-án úgy döntött, hogy habár a mandátuma 2022-ig szól, tisztújító közgyűlést tart. Wladár Sándor elnök ezt azzal indokolta, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben, illetve a szövetség előtt álló feladatok lehető legmagasabb színvonalú megoldása érdekében új, hosszú távra szóló felhatalmazást kérnek a tagságtól. Vajon számítottak arra, hogy kialakul egy ellenzék, amelyik új vezetőséget akar?

„Nem gondolhattunk erre, mert 2017 óta végre béke van a sportágban, úgy is mondhatnám, alkotói csend − magyarázta Wladár Sándor. − Minden szinten sikerült előrelépni, az edzőképzéstől kezdve az élsportig. Kidolgoztuk és előkészítettük a kormány maximális támogatását élvezve az Úszó Nemzet Programot, amelynek segítségével minden magyar gyermek megtanulhat úszni, és országszerte 42 tanuszoda megépítését garantálja. A döntéseink előtt kikérjük az edzői és versenyzői bizottság véleményét. Még sohasem rendeztek annyi világeseményt Magyarországon, mint az elmúlt években. Tavaly például négy FINA úszó-világeseményt rendeztünk, és remélem, a járvány miatt elmaradt Európa-bajnokságot jövőre sikeresen lebonyolítjuk. Versenyzőink kiemelkedően sikeresen szerepeltek a világversenyeken. Éppen ezért nem számíthattunk arra, hogy a tisztújítás kiírásával egy csoport elkezdte kritizálni az eddig tevékenységünket. Ha eddig valami nem tetszett, miért nem jelezték? Érezzük a tagszervezetek támogatását, kicsik és nagyok az ország minden pontjáról megerősítették már, hogy velünk vannak. Ha a tagszervezeteink vasárnap ismét bizalmat szavaznak nekünk, akkor egyedi módon két olimpiai szereplés előkészítésében vállalhat szerepet a MÚSZ vezérkara.”

Az olimpiai bajnok Wladár Sándor kihívója Petrov Iván, a Győri Úszó SE edzője, volt utánpótlás szövetségi edző. Azt kérdeztük, miért és milyen céllal indul az elnökválasztáson. „A rendkívüli közgyűlés kiírása után többen megkerestek, hogy induljak el a választáson az elnöki tisztségért. Igent mondtam, mert úgy gondolom, elnökként jól tudnám képviselni a vidéki és a kisebb klubok érdekeit is. Bízom abban, hogy nem elavult, nyílt szavazás lesz. A programomban leírtam, hogy az úszósport jelentős állami támogatását hatékonyabban is fel lehetne használni. Például tarthatatlan, hogy válogatott versenyzőink annyi edzőtáborozási lehetőséget kapnak, mint tizenöt évvel ezelőtt. Hét éve érkeztem Győrbe, ahol egy kis szakosztály működött, amiből egy nemzetközileg elismert műhelyt sikerült létrehozni. Úgy gondolom, hogy ez referencia lehet arra, hogy ha megválasztanak, akkor irányításommal jobban fog működni a szövetség. Ha programpontjaimból érdemben bárminek a megvalósulása nem indulna meg, úgy egy év múlva lemondok a tisztségemről” – nyilatkozta.

Egy formálisnak induló közgyűlésből érdekes párharc lehet az elnöki tisztségért, de az elnökség megválasztása is izgalmas versengést ígér a Duna Arénában. Igaz, nem a medencében, hanem a konferenciatermében.

Kapcsolódó írásaink