Sport

Ash Barty: tenisz nem, golf igen

Golf. A világelső ausztrál játékos másféle ütőt ragadott

A világelső ausztrál teniszezőnő, Ashleigh Barty az idén várhatóan már nem indul teniszversenyen. Hogy miért? Mert a koronavírus-járvány korlátozásai miatt – amelyek az ausztrál szövetségi államokban, így Queens­landben is igencsak szigorúak – hónapokig teljesen kizárt volt, hogy ütögessen, az edzőjével, Craig Tyzzerrel még csak találkozni se tudott.

De ha edzésben lett volna, akkor is elképzelhetetlen volt, hogy az Egyesült Államokba repüljön a US Openre, és a Párizsban most kezdődő ugyancsak halasztott Grand Slam-tornát, a Roland Garrost sem tudta beemelni. A hírt szeptember 8-án jelentette be Twitter-oldalán a 24 éves játékos. Pedig ez a kedvenc helyszíne, amióta tavaly megnyerte a francia nyílt bajnokságot. Mindenesetre sok sikert kívánt valamennyi résztvevőnek.

De az ötödik kontinensen különösen népszerű Ash nem adta fel, hogy bajnoki serlegeket gyűjtsön. Harmadik kedvenc sportágában, a golfban (a második kedvence a krikett, amelynek kedvéért pár éve átmenetileg felhagyott a tenisszel) napjainkban is versenyez. Vasárnap meg is nyerte a női bajnokságot Brisbane festői külvárosában, a Brookwater Golf Clubban.

Hogy mi vonzza az aboriginal kiejtéssel beszélő Bartyt a golfhoz azon kívül, hogy ebben is tehetséges, és ezt is ütővel játsszák? A magyarázatot a szerelemben kell keresni. Ash párja, Garry Kissick ugyanis történetesen a klub legjobb golfedzője. Érzelmeik jó ideje közismertek, a Who.com.au oldal már egy éve fellebbentette a fátylat a titokzatos bajszos férfiról. A négy évvel idősebb Kissick és Barty a férfi golfklubjában találkoztak 2016-ban, ahová Ash csak bekukkantott, ám mindkettőjükre hatással volt a találkozó, és egy évvel később, amikor Barty egy díjátadó ünnepeltje volt, már Garry Kissick kísérte az eseményre. Párosukat nagyon is földön járó, normális kettősnek tartják, amilyenek az ausztrálok úgy általában. Ashleigh Barty úgy világsztár, hogy közben megmaradt kedves, természetes lánynak. Népszerűségét és elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy tavaly ő kapta az év legjobb ausztrál sportolójának járó The Don díjat. Barty tényleg sokoldalú tehetség, ezt nagyrészt a szüleinek köszönheti, édesapja Robert amatőr golfozóként ausztrál válogatott volt egykor. Az ütőtechnikáját a legendás bajnok, Tiger Woods is dicsérte, amikor tavaly év végén Melbourne-ben a Presidents Cupon látta játszani a lányt.

Barty a Yarra folyón próbálja átütni a labdát
Barty a Yarra folyón próbálja átütni a labdát
Fotó: AFP/William West